Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 6 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Abarth 695 70 Anniversario: 180 pk sterk verjaardagscadeau met verstelbare vleugel

Abarth viert dit jaar het 70 jarig bestaan. Het merk viert dat met een speciale editie van de toch al speciale 695: de Abarth 695 70 Anniversario. Deze is voorzien van een 60 graden verstelbare vleugel boven het achterraam.

Abarth 695 70 Anniversario

Als je als autofabrikant een 70 jarig bestaan te vieren hebt, dan doe je dat natuurlijk met een eerbetoon aan de allereerste auto die je geproduceerd hebt. Het feest begon in 1949 voor Abarth met de eerste aangepaste Fiat 500. Na nog meer aangepaste varianten, resulteerde dat in een overname door Fiat en in 2007 tot een herlancering van de Abarth-versie van de Fiat 500. Een redelijk succesverhaal, want Abarth heeft er ondertussen nog veel meer varianten ervan gemaakt, met de 695 Biposto als absolute topmodel.

Assetto Variabile

Dit keer worden we niet getrakteerd op een dergelijk topmodel, maar een iets luxere variant daarvan. De Abarth 695 70 Anniversario krijgt namelijk dezelfde 1.4 liter viercilinder met turbo mee. Dit blokje is goed voor 180 pk en 250 Nm. Wat de exacte topsnelheid en sprinttijden zijn, wil Abarth niet zeggen. Waarom niet? Omdat deze Abarth een gigantische, met de hand verstelbare vleugel boven het achterraam heeft. Deze heeft blijkbaar nogal invloed op deze cijfers. Wat we van deze ‘Spoiler ad Assetto Variabile’ weten is dat hij in een hoek van 60 graden gekanteld kan worden waardoor hij maximaal 42 kilo aan downforce levert bij 200 km/h. En dat is niet zomaar natte vingerwerk, de Italianen hebben uren en uren in de windtunnel doorgebracht om het design van de vleugel te perfectioneren.

Abarth 695 70 Anniversario

Als de vleugel naar de 0-graden positie gedraaid wordt, wil de fabrikant wel wat meer kwijt over de prestaties. In dat geval knalt het autootje binnen 6,4 seconden naar de 100 km/h en haalt hij een topsnelheid van 225 kilometer per uur. Dat vermogen wordt tegengewerkt met flinke remsets van Brembo. Abarth plaatste namelijk schijven van 305 mm voor en 240 mm achter met daarop remklauwen met vier zuigers.

Zes records

Uiteindelijk zal Abarth 1949 exemplaren van de Abarth 695 70 Anniversario produceren. Waar die 1949 naar verwijst hoeven we u natuurlijk niet te vertellen. Voor de rest wordt de speciale editie uitgedost in Monza 1958 green, dezelfde kleur als de auto waarmee de Italianen in dat jaar zes records op Monza op naam schreef. Binnenin vinden we kuipstoelen en de nodige luxe zoals een infotainmentsysteem met 7 inch touchscreen dat werkt met Apple CarPlay en Android Auto.

De auto zal ergens in de aankomende paar weken bij de Italiaanse dealers verschijnen. Deze vragen minimaal € 34.600 voor de gelimiteerde editie. Wanneer de auto in Nederland verschijn en wat hij gaat kosten is nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.