Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 2 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Politie zet nieuw technologisch geschut in tegen verkeershufter

De Nationale Politie start met een nieuw offensief om de verkeers­veiligheid te vergroten. Nieuw technologisch geschut dat bestaat uit slimme camera’s en radarauto’s spot bellende en appende automobilisten vrijwel direct. De pakkans gaat enorm omhoog.

Slimme camera’s zijn het belangrijkste nieuwe wapen in de strijd tegen de verkeershufter. Iedere politieregio krijgt één of meer van deze camera’s. Deze kunnen met kunstmatige intelligentie beelden analyseren en meteen zien of een automobilist zit te bellen. Gespot? Dan volgt een boete van 240 euro.

Politie apetrots op slimme camera

„Afleiding is één van de belangrijkste ongevalsoorzaken in het verkeer en met dit wapen denken wij de pakkans dusdanig te vergroten, dat mensen hun gedrag gaan aanpassen. Want straks kunnen bellende en appende automobilisten bij ieder viaduct gepakt worden. Dat zullen ze zeker anders doen als ze geflitst worden en een bekeuring van 240 euro volgt”, vertelt Paul Broer van de Nationale Politie tegen De Telegraaf.

De software is slim genoeg om het verschil tussen een telefoon en boterham of andere snack te herkennen. Automobilisten die een telefoon in hun hand hebben, krijgen een bon. Wie gewoon een boterham eet niet. De Nationale Politie benadrukt dat de slimme software zelf gemaakt is en andere landen interesse tonen.

Flitsmeister te slim af

De bedoeling is dat iedere politieregio op pad gaat met de slimme camera. Deze is mobiel en is zo op een nieuwe locatie weggezet. „Zo kan de automobilist er niet op voorbereid zijn en zijn we Flitsmeister of Waze te slim af. Als daar bekend is dat we vanaf een bepaald viaduct flitsen, bouwen we gewoon elders alweer op”.

„In de software zit zoveel informatie dat ik durf te stellen dat iedereen die achter het stuur belt, gepakt wordt.”

Er is al proefgedraaid met de nieuwe camera in de regio Midden-Nederland. Daarna is het systeem geperfectioneerd en zijn er al honderden automobilisten op de bon geslingerd voor bellen of appen achter het stuur. De cameratechniek zou in de toekomst nog meer overtredingen kunnen constateren. Bijvoorbeeld het niet dragen van de autogordel.

Meer ontwikkelingen

Naast de slimme camera’s voert de politie ook een marktonderzoek uit naar snelheidscamera’s die al rijdend in een onopvallende auto gebruikt kunnen worden. Ze moeten snelheidsovertredingen van inhalend en tegemoetkomend verkeer kunnen vastleggen. „Het wordt zo dat niemand zich meer veilig kan wanen wanneer hij/zij te snel rijdt, want in iedere auto kan een agent zitten die jouw snelheid vastlegt. Ook krijgen we meer flitspalen die we flexibel kunnen neerzetten of ophangen”, aldus Paul Broer van de Nationale Politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.