Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De Nissan Ariya laat nóg langer op zich wachten

De verkoop van de fonkelnieuwe Nissan Ariya wordt nogmaals uitgesteld. Daar mogen we het aanhoudende chiptekort voor bedanken.

Nog meer uitstel

Nissan wijst onder andere het chiptekort aan als schuldige voor de vertraging. Ook andere problemen binnen de productielijnen zorgden ervoor dat de B6 SUV niet eind maart al op de markt verscheen, zoals gepland. De nieuwe datum voor de introductie is 12 mei. Vanaf dan kunnen mensen in Japan hun Ariya op de kop tikken.

Het model werd in 2019 al voorgesteld met als doel om in 2021 de markt te betreden. Door het chiptekort dat mede dankzij de coronacrisis ontstond, hoefden we dat jaar geen rekening meer te houden met de komst van de Ariya. De EV zal naar verwachting aankomende zomer in Europa verkocht worden, gevolgd door de Verenigde Staten in de herfst. 

Wanneer de Nissan eindelijk in Europa beschikbaar is kun je rekenen op een vanafprijs van 47.390 euro. Deze versie krijgt de beschikking over een accupakket van 63 kWh en een actieradius van 360 kilometer. Hoger op de ladder staat de ‘Evolve’ die met een grotere batterij geleverd wordt voor 56.390 euro. Deze variant heeft een accupakket van 87 kWh en een bereik van 400 kilometer. Gooi daar nogmaals 5.000 euro tegenaan, en je krijgt er ook nog eens vierwielaandrijving bij. Daar lever je wel 40 kilometer aan bereik voor in. Het duurste model is de de Performance variant waar je 66.390 euro voor moet neerleggen. De vierwielaangedreven versie heeft hetzelfde accupakket van 87 kWh, maar een actieradius van 400 kilometer in tegenstelling tot de 500 kilometer in de versie met voorwielaandrijving.

Nieuwe broertje Nissan Leaf

De Ariya is het tweede model van de Japanse fabrikant met een volledig elektrische aandrijflijn. Na, uiteraard, de Nissan Leaf. Verder hebben de twee auto’s weinig met elkaar gemeen. Met de Ariya slaat Nissan een nieuwe weg in. Het model staat op het CMF-EV platform dat we ook kennen uit de Mégane E-Tech Electric, maar ook Mitsubishi zal gebruik gaan maken van dit platform.

De Ariya laat al behoorlijk lang op zich wachten, maar Autovisie heeft al aardig wat over de EV geschreven en we mochten er zelfs in rijden. Kijk de video hieronder voor de eerste rijindrukken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.