Remco Slump
Remco Slump Nieuws 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Veiligheidsexperts: ‘Verbied jonge mannen om auto te rijden!’

Ben je man, 21 jaar of jonger en heb je een rijbewijs? Dan ben je een dodelijk gevaar op de weg en moet de overheid jou je rijbevoegdheid afnemen, zo vindt een groepje Australische veiligheidsexperts. Er moet meer gedaan worden aan het aantal verkeersdoden in de deelstaat New South Wales, is hun mening, en daarbij moet de regering zijn aandacht richten op jonge bestuurders, voornamelijk mannen.

Van alle automobilisten in New South Wales is 15 procent onder de 25 jaar, zegt Ann Williamson, directeur van de Australasian College of Road Safety. Die jonge bestuurders zijn echter betrokken bij 25 procent van alle ongevallen. Williamson vindt daarom dat er beperkingen moeten worden gesteld aan jongere mensen met een rijbewijs.

Beperkingen instellen voor jonge mannen

“Vooral in de eerste zes maanden na het halen van hun rijbewijs lopen mensen een groot risico op een ongeluk”, vertelt ze aan The Guardian. “Er zijn al een aantal beperkingen voor jonge bestuurders, maar die zijn niet genoeg. Dit is erg controversieel, maar misschien moeten we voor jonge mannen instellen dat ze pas vanaf 21 of 22 jaar hun rijbewijs mogen halen.”

In deze provincie wonen de grootste snelheidsduivels van Nederland

Professor Rebecca Ivers van de Universiteit van New South Wales is het daarmee eens. “Vanaf het moment dat mannen kunnen kruipen, raken ze vaker gewond dan vrouwen. Op de weg is dat niet anders. Het is tijd om door een genderbril naar verkeersveiligheid te kijken. Mannen nemen meer risico. We moeten ons afvragen: ‘Waarom is dat? En wat kunnen we eraan doen?'”

Mannen veroorzaken meer ongelukken met auto’s dan vrouwen

In Nederland geldt ook: mannen veroorzaken in het verkeer meer ongelukken dan vrouwen. Van het aantal verkeersdoden in 2020 was 74 procent man. Dat is deels te verklaren doordat mannen vaker een eigen auto hebben en veel meer kilometers maken dan vrouwen, maar ook als je daarvoor corrigeert, zijn mannen oververtegenwoordigd.

Tesla aangeklaagd wegens gevaarlijk onnodig automatisch remmen

Uit cijfers van Justitie en Veiligheid blijkt dat vooral mannen tussen de 35 en 49 jaar worden gepakt met alcohol op achter het stuur. Daarbij rijden vrouwen simpelweg veiliger. Ze nemen minder risico en rijden minder vaak te hard. Mannen hebben in de auto twee keer zoveel kans op een ongeval. Bij motorrijders is dat nog veel extremer. Mannelijke motorrijders zijn tien keer vaker betrokken bij een ongeluk dan vrouwelijke motorrijders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.