Remco Slump
Remco Slump Nieuws 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze provincie wonen de grootste snelheidsduivels van Nederland

Eerst even het goede nieuws. Een meerderheid van de Nederlandse automobilisten houdt zich aan de snelheidslimiet, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer: precies 60 procent. De rest rijdt dus te hard. Er zijn verschillen tussen provincies, maar die zijn redelijk klein. In Zuid-Holland wonen de braafste weggebruikers: 62 procent houdt zich aan de snelheid. De grootste snelheidsduivels wonen in Flevoland.

Nou valt het mee, want in die provincie houdt nog steeds 55 procent van de automobilisten zich aan de snelheid en 45 procent dus niet. Opvallend is dat er vooral te hard wordt gereden op 30 km/h-wegen. Enigszins begrijpelijk, want we kunnen ons voorstellen dat die snelheid voor veel mensen te langzaam aanvoelt. De inwoners van Flevoland doen het op 30 km/h-wegen het beste: 55 procent houdt zich in. Drenthe scoort het slechtst, met 36 procent.

In een dunner bevolkte provincie meer 30 km/h-overtreders

Overigens moeten we even iets verduidelijken. We schrijven hierboven over de inwoners van Flevoland. Dat is niet helemaal correct, natuurlijk. De cijfers van het Nationaal Portaal Wegverkeer komen met name van meetlussen in het asfalt en gaan dus over alle auto’s die op die trajecten hebben gereden. Of die nou uit de provincie komen of daarbuiten. Het interessante is dat mensen in dunner bevolkte provincies, zoals Friesland, Zeeland en Groningen, in 30 km/h-zones het hardst rijden. In de Randstad zijn automobilisten kennelijk meer gewend aan die lagere limiet.

Boetes worden in 2023 nóg duurder door inflatie

Meer kans op schade en serieus letsel bij hogere snelheid

Waarom is het belangrijk dat Nederlanders zich aan de snelheid houden? Omdat bij ongeveer 33 procent van de dodelijke ongelukken een te hoge snelheid een rol speelt. Te snel rijden zorgt niet alleen voor een hogere kans op een ongeval (de remweg van de auto wordt langer en de bestuurder heeft minder tijd om op een incident te reageren), maar ook voor een ernstiger ongeval. Dat laatste is gewoon een natuurkundige wetmatigheid. Je loopt meer schade en letsel op als je ergens harder tegenaan klapt. En dat loopt kwadratisch op: twee keer hogere snelheid, vier keer grotere kracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.