Remco Slump
Remco Slump Nieuws 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijk mama, zonder handen! Mercedes-AMG komt met autonome driftmodus

Driften, dat doe je liever niet op de openbare weg. Probeer het maar eens uit op een circuit. Voor je het weet, sta je achterstevoren in de grindbak. Er zijn echt maar weinig bestuurders die gecontroleerd kunnen glijden met een auto. Dus heeft Mercedes-AMG daar iets op bedacht. Toekomstige AMG-modellen krijgen misschien een autonome driftmodus.

Een driftmodus is niet nieuw. De vorige Ford Focus RS had er een die het zijn bestuurder relatief makkelijk maakte. Voor de driftmodus in de nieuwe Audi RS 3 heb je meer skills nodig. Mercedes-AMG denkt er dan ook aan om de controle helemaal bij de persoon achter het stuur weg te halen. EV’s kunnen het veel beter zelf.

Toekomstige elektrische Mercedes-AMG-modellen

Want inderdaad, we hebben het hier niet over traditionele AMG’s met een verbrandingsmotor, maar over toekomstige performance-EV’s met twee of vier elektromotoren. Volgens Jörg Bartels, ontwikkelingsbaas bij Mercedes, behoort een automatische driftmodus zeker tot de mogelijkheden. “Ja, dat kan zeker, omdat we altijd weten wat de situatie van de auto is. We hebben inmiddels overal sensoren voor.”

Drive-by-wire kan de controle bij de bestuurder weghalen

“Je hebt overigens wel veel ruimte nodig[om te driften]”, zegt Bartels, waarmee hij tot dezelfde conclusie komt als wij. “Bovendien heb je in de auto niet alleen torque vectoring nodig, zodat je het vermogen heel precies kunt verdelen, maar ook drive-by-wire, zodat je te allen tijde de controle bij de bestuurder kunt weghalen als het mis gaat. Misschien gaan we het doen.”

Gewoon, om een beetje op te schepen tegenover de buren

Elektrische techniek maakt dingen mogelijk die voorheen nooit konden. Neem bijvoorbeeld de elektrische Mercedes EQG, die een zogenoemde G-Turn kan maken. Met andere woorden: rondjes kan draaien op één plek. Niet echt nuttig, aldus Bartels, maar gewoon voor de lol. En er komen meer van dat soort functies aan, zegt hij. “Gewoon om de buren te laten zien en een beetje op te scheppen.”

2024 Mercedes-AMG C63 S E Performance heeft 4 cilinders minder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.