Tesla aangeklaagd wegens gevaarlijk onnodig automatisch remmen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F02%2FTesla-model-3-Duurtester-81-van-90.jpg)
Een bezitter van een Tesla Model 3 uit Californië klaagt de producent van zijn auto aan. De persoon geeft aan dat zijn elektrische auto zonder reden remt. Hij vindt het afremmen voor niet-bestaande obstakels “angstaanjagende en gevaarlijke nachtmerrie”, zo schrijft Automotive News Europe.
Jose Alvarez Toledo uit San Francisco geeft aan dat Tesla “zijn autonoom rijdende auto’s met onveilige technologie op de markt brengt, waaronder het rijhulpsysteem Autopilot of Full Self-Driving, en het noodremsysteem”. Hij geeft aan dat wanneer het plotselinge onbedoelde remdefect optreedt, iets wat een veiligheidsvoorziening zou moeten zijn in een angstaanjagende en gevaarlijke nachtmerrie verandert.”
Fantoomremmen van de Model 3
In de aanklacht wordt het fantoomremmen niet specifiek omschrijven, anders dan dat de Tesla spontaan remt. Systemen als een automatisch remsysteem werken nooit feilloos. Ook bij andere merken reageren dergelijke systemen op obstakels, zoals een fiets op het fietspad of een lantaarnpaal in de bocht. Of Jose Alvarez Toledo dergelijke hinder ondervindt, zegt hij niet.
De klacht van de Tesla-rijder is de National Highway Traffic Safety Administration niet onopgemerkt gebleven. De veiligheidsinstantie heeft sinds februari een onderzoek lopen. De instantie neemt 416.000 Tesla-voertuigen onder de loep naar aanleiding van meldingen van onverwachte remactivering, die gekoppeld zijn aan Autopilot.
Frauduleus handelen van Tesla
Jose Alvarez Toledo vindt dat Tesla frauduleus handelt en de veiligheidsrisico’s van Autopilot verbergt. Daarnaast schendt het merk de garanties en profiteert het op oneerlijke wijze van de voorziening Autopilot. De functie heeft in de afgelopen jaren al vaker voor discussies gezorgd.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F02%2FTesla-model-3-Duurtester-4-van-90.jpg)
Verschillende ongelukken waren toe te wijzen aan het gebruik van Autopilot, terwijl de voorziening ervoor zorgt dat automobilisten minder alert achter het stuur zitten doordat zij veronderstellen dat de auto autonoom rijdt. Bovendien bracht Tesla de systemen als een Bèta-versie, waarmee de nog niet uitontwikkelde techniek in de praktijk werd getest.
Column Jaco Bijlsma: Liever stroomlijn dan steeds grotere accu’s
Lees ook:
Ook interessant
-
Deze Fiat Panda is voor als je geen Mercedes-AMG G 63 6×6 kan betalen
-
Reorganisatie bij Volkswagen! Omdat het dak nog steeds in brand staat
-
Batterijwissels de toekomst? Nio sluit deal met Volvo-fabrikant
-
Zonnestormen op komst: waarom je dan (g)een elektrische auto wil
-
Geen verrassing! Tesla Cybertruck is 21.000 dollar duurder dan beloofd
-
Ook tweedehands elektrische auto’s een stuk minder populair
-
Dit is wat je moet doen als je auto gaat slippen
-
Deze Chinese krachtpatser heeft wél een verbrandingsmotor
-
Betaalbaar elektrisch rijden: dit is de Renault 5 E-Tech
-
Ruiten beslagen: Zo kom je zo snel mogelijk van condens af
-
Dit kost de Hyundai Ioniq 5 N in Nederland
-
Autoverzekering keert in deze landen niet uit als je zonder winterbanden rijdt