Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 13 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Uber en Volvo tonen productieklare autonome auto

Uber en Volvo werken al sinds 2016 samen aan een autonoom voertuig. Beide partijen zijn nu op het punt aangekomen dat ze het productieklare autonome resultaat aan de wereld tonen.

Uber x Volvo XC90

Wellicht kunt u zich nog het fatale ongeluk met de autonome Uber in de Verenigde Staten herinneren. Hierbij reed een Volvo XC90 met allerlei autonome snufjes van Uber tijdens een testrit een vrouw aan. Deze overleed niet veel later. Ondanks het dodelijke incident zijn de twee partijen toch verder met elkaar in zee gegaan en tonen ze nu het resultaat daarvan: een Volvo XC90 met allerlei autonome snufjes van Uber.

Vraagtekens

Volgens de twee partijen kan deze nieuwe XC90 volledig autonoom rijden. Daar zetten wij direct onze vraagtekens bij, want elke andere fabrikant van autonome-technologie vraagt zich af of volledige autonomie überhaupt wel mogelijk gaat zijn. Zelfs Google’s Waymo claimt dat het meer moeite heeft met het ontwikkelen van de technologie dan het aanvankelijk verwachtte. Daarnaast geeft elke fabrikant, zelfs het altijd overoptimistische Tesla, aan dat we nog jaren verwijderd zijn volledig autonome auto’s.

Uber x Volvo XC90

Maar die claim terzijde, want gelukkig hebben Volvo en Uber wel geleerd van de fouten die in het verleden gemaakt zijn. Zo bevat de auto nu verschillende back-up systemen die moeten ingrijpen als de hoofdsystemen uitvallen. Denk hierbij aan een extra accu en een noodremfunctie die bij een fout direct de auto tot stilstand brengt. Dit laatste onderdeel bleek tijdens het noodlottige incident om onbekende redenen te zijn uitgeschakeld.

Bestuurder

Hoewel Volvo en Uber claimen dat de auto volledig autonoom kan rijden, geven ze wel aan dat de hij vooralsnog een bestuurder nodig heeft. Dit om veilig door drukke gebieden te kunnen rijden. Deze door Uber opgeleide automobilist krijgt de mooie naam ‘Mission Specialist, en zit dus altijd achter het stuur als de auto de weg op gaat.

De technologie op deze XC90 moet vanaf 2020 op Volvo’s nieuwe auto’s terug te vinden zijn. Deze zullen dan alleen niet in staat zijn om zonder bestuurder te kunnen rijden, maar helpen hem met dingen als rijden op de snelweg. Ook kan het de irritaties van start/stop verkeer wegnemen. Iets wat de auto’s van bijvoorbeeld Tesla, Mercedes en BMW nu al kunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.