Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote verrassing voor dikste Toyota Supra

Dat de Toyota Supra binnenkort met een handbak leverbaar is, schreven we onlangs al. De Japanse autobouwer tovert vandaag toch een grote verrassing uit de hoge hoed.

Toyota liet onlangs al weten dat de Supra met een handgeschakelde versnellingsbak leverbaar is, maar het was de vraag aan welke krachtbron die transmissie gekoppeld zou worden. Omdat de Supra onderhuids identiek is aan de BMW Z4, was de verwachting dat enkel de 2,0-liter viercilinder leverbaar zou worden met een handgeschakelde zesbak. BMW levert diens Z4 met zes-in-lijn namelijk enkel met een automaat. Wie in de open Bimmer een handbak wil, moet voor de vierpitter kiezen.

Lichter

Maar die verwachting bleek onjuist. Toyota meldt vandaag namelijk trots dat het de dikste Supra, met 3,0-liter zes-in-lijn, ook leverbaar wordt met een handbak. Die komt met een aantal voordelen. Zo is de transmissie lichter dan de achttraps automaat, maar is ook de eindoverbrenging verkort (van 3,15 tot 3,46).

Goed nieuws dus, al heeft Toyota de Supra ook op andere vlakken fijngeslepen. Zo is de ophanging verfijnd, door verbeterde rubbers in de stabilisatorstangbussen en opnieuw afgestelde schokdempers. Toyota meldt verder dat het ook de mechanische componenten in de elektrische stuurbekrachtiging opnieuw heeft afgesteld.

Hairpin

Dat moet, in combinatie met de aangepaste tractiecontrole, voor meer plezier op het asfalt zorgen. Wie straks een bergroute met de Supra gaat rijden, kan zich vermaken met de nieuwe Hairpin+-functie. Die zorgt voor een optimale koppelverdeling, specifiek op hellingen van meer dan 5 procent en een wegdek met veel wrijving, zodat er meer wielspin op de linker- of rechterbanden mogelijk wordt gemaakt.

Al die aanpassingen gaan natuurlijk gepaard met visuele aanpassingen. Toyota voegt drie nieuwe kleuren toe aan de optielijst van de Supra: Moareki Grey, Dawn Blue en Moonstone White. Die laatste kleur is exclusief voor de Special Edition van de handgeschakelde Supra. Uniek voor die versie is ook het rode logo dat op de achterzijde prijkt. Binnenin vinden we bruine in plaats van rode bekleding.

Prijs handgeschakelde Toyota Supra

Toyota meldt dat de nieuwe (en lekkerste) Supra vanaf eind dit jaar in Nederland te bewonderen is. Prijzen maakt het in aanloop naar die introductie bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.