Toyota en Panasonic: snellere electrificatie dan gepland
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2FWEC_2019-2020_GR_004.jpg)
De onlangs opgerichte joint-venture tussen Toyota en Panasonic, Prime Planet Energy genaamd, gaat een nieuwe fabriek neerzetten. De productiefaciliteit is bedoeld voor het vervaardigen van accupakketten. De batterijen komen te liggen in de hybride-voertuigen van Toyota.
Het bedrijf Prime Planet Energy gaat lithium ion-accupakketten maken. Het is de bedoeling dat de fabriek, die in het westelijk deel van Japan komt te liggen, in 2022 operationeel is. De twee Japanse ondernemingen plannen een gezamenlijke productie van 500.000 accupakketten op jaarbasis. Volgens de twee ondernemingen groeit de vraag naar batterijen enorm, nu de consument steeds vaker overstapt op hybride- en plug-in hybride-voertuigen. Toyota zelf is voorloper op het gebied van hybride-modellen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Ftoyota-proace-electric-front.jpg)
Vijf jaar eerder
Toyota en Panasonic richtten in april Prime Planet Energy op. Precies 51% van de aandelen is in handen van de autobouwer. Panasonic heeft de resterende aandelen in handen. De twee werken al jaren samen en deze stap dient de ondernemingen te helpen hun concurrentiepositie te versterken. De ondernemingen voorspellen dat het verkoopvolume van geëlektrificeerde auto’s de komende vijf jaar groeit naar 5,5 miljoen eenheden per jaar. Die voorspelling stond volgens het vakblad Automotive News Europe eerder voor 2030 op de boeken. Op het gebied van batterijen wil Panasonic een belangrijke rol in spelen spelen. Ondernemingen als LG, Samsung en Tesla groeien snel.
Lees ook:
Ook interessant
-
5 redenen waarom je de Nyobolt EV (niet) wil
-
Reorganisatie bij Volkswagen! Omdat het dak nog steeds in brand staat
-
Batterijwissels de toekomst? Nio sluit deal met Volvo-fabrikant
-
Zonnestormen op komst: waarom je dan (g)een elektrische auto wil
-
Geen verrassing! Tesla Cybertruck is 21.000 dollar duurder dan beloofd
-
Ook tweedehands elektrische auto’s een stuk minder populair
-
Dit is wat je moet doen als je auto gaat slippen
-
Deze Chinese krachtpatser heeft wél een verbrandingsmotor
-
Betaalbaar elektrisch rijden: dit is de Renault 5 E-Tech
-
Ruiten beslagen: Zo kom je zo snel mogelijk van condens af
-
Dit kost de Hyundai Ioniq 5 N in Nederland
-
Autoverzekering keert in deze landen niet uit als je zonder winterbanden rijdt