Autovisie
Autovisie Nieuws 21 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Toyota Prius Plug-in kan opladen met zonne-energie

De Toyota Prius Plug-in wordt optioneel leverbaar met een zonnepaneel. Waar het eerst gebruikt werd om het interieur op temperatuur te houden kan het nu voor het eerst de auto ook daadwerkelijk bijladen.

Toyota Prius Plug-In zonnepaneel

Het zonnepaneel voor het dak is niet nieuw. Op de vorige generatie Toyota Prius was het ook al leverbaar, maar toen werd het alleen gebruikt om ervoor te zorgen dat het interieur op temperatuur bleef. Nu is het paneel ook daadwerkelijk aangesloten op het 8,8 kWh accupakket van de Toyota Prius Plug-in hybrid. Je moet niet verwachten dat je op een zonnige dag opeens honderden kilometers kunt rijden op zonne-energie, maar het helpt wel het brandstofverbruik met zo’n tien procent terug te dringen volgens Toyota.

Airconditioning

Als de auto geparkeerd is, kan het zonnepaneel de accu’s bijladen. Als de auto in beweging is, wordt de energie die het zonnepaneel opwekt niet direct gebruikt om de auto op te laden. Het was volgens Toyota efficiënter om de stroom juist te gebruiken voor de verlichting, de airconditioning en de elektrische ramen. Daar wordt dan ook de grote winst behaald. Waar normaal de verbrandingsmotor iets harder moet werken om die zaken van energie te voorzien, wordt hij nu ontlast. In totaal moet de Prius Plug-in zo’n 35 kilometer op stroom kunnen rijden.

BEKIJK OOK: VIDEO HYBRIDE GENERATIEKLOOF: NIEUWE TOYOTA PRIUS VS EERSTE GENERATIE PRIUS

Najaar

De Toyota Prius Plug-in wordt later dit jaar beschikbaar. Ook het optionele zonnepaneel moet dan meteen geleverd gaan worden. In de Verenigde Staten zullen ze er nog even op moeten wachten. Voor die markt moet er eerst een nieuwe botsproef met het paneel worden uitgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.