Autovisie
Autovisie Nieuws 19 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Toyota BZ4X is meer dan een elektrische Toyota

Toyota’s elektro-offensief krijgt gestalte met de lancering van de BZ4X. Deze elektrische crossover bijt de spits af. In de nabij toekomst stelt de Japanse autobouwer nog enkele elektromodellen voor, waarvan ook Subaru profiteert.

Toyota en Subaru hebben de handen ineen geslagen om voor het merk met de zes sterren een elektromodel voor de Europese markt te bieden. Het duurt echter nog even voordat die ‘Sub’ arriveert. Eerst het nieuwste Toyota-model. Het betreft nog een concept, deze BZ4X gedoopte elektro-SUV. Hij is productieklaar en de aanduiding BZ4X is de definitieve naam. Toyota noemt de andere types ook BZ, gevolgd door een getal plus een X als het een SUV betreft. De fabrikant registreerde onlangs onder andere BZ2, BZ2X, BZ3 en BZ5X. De letters BZ staan voor Beyond Zero, waarmee het bedrijf wil aangeven dat het verder gaat dan CO2-neutraliteit. Het getal duidt op het segment waarin de auto valt. De X staat voor de carrosserievariant SUV.

Beyond Zero

Terugkomend op BZ ofwel Beyond Zero, daaronder klasseert Toyota een specifieke modellen. “Het gaat niet alleen om de energie die de auto verbruikt, maar ook om hoe die daarbij gebruik kan maken van regeneratieve en hernieuwbare energie, zoals zonne-energie”, legt Toyota uit. “Bovendien maakt een batterij-elektrische auto niet alleen gebruik van een speciaal daarvoor ontwikkeld platform, maar ook van de nieuwste technologieën.

In beeld: autoshow Shanghai – Auto China 2021

De auto biedt uitstekende connectiviteit voor meer veiligheid, gemoedsrust en een leuke rijbeleving.” Ook valt onder de noemer Beyond Zero dat batterij-elektrische auto’s “een ruime en stille omgeving bieden. De BZ-modellen moeten een CO2-neutraliteit bereiken en richten zich ook op nieuwe voordelen voor het milieu. Het neutraliseren van CO2-emissie geldt voor de gehele levensduur van de auto, inclusief fabricage, distributie, gebruik, recycling en laatste verwerking.”

Eerste elektro-auto van Toyota wordt een SUV

Toyota’s eerste elektrische model staat klaar

Toyota bevestigt de geruchten met foto van de nieuwe elektro-SUV

Lexus LF-Z

De technische basis wordt gelegd door het platform e-TNGA. Eerder kondigde het concern op basis van dit platform de Lexus LF-Z aan, met de Z van Zero. Deze elektro-auto is eveneens een SUV, maar valt in een hogere klasse dan de ‘Toy’. De autobouwer noemt de BZ4X een middenklasser. Hoe groot het eerste model is, deelt Toyota nog niet. Het merk benadrukt wel dat de auto een lange wielbasis heeft. Tussen de assen ligt het accupakket, terwijl op de assen de elektromotoren zijn aangebracht. De BZ4X beschikt zodoende over vierwielaandrijving. De BZ4X heeft een onboard laadsysteem voor zonne-energie. Het draagt bij aan een grote actieradius, zo stelt Toyota.

Vanaf 2022 leverbaar

De BZ4X komt als eerst en wel in 2022. Toyota zal de producten wereldwijd aanbieden en dus ook in Nederland. Als vertrekpunt is nu de autoshow in Shanghai (21-28 april) gekozen. Nu de BZ4X officieel is, werkt Toyota naar een filosofie dat het een mobiliteitsbedrijf is in plaats van een autoproducent. Onderdeel van die transformatie is de lancering van meer dan zeventig geëlektrificeerde voertuigen tegen 2025. Minimaal 15 auto’s zullen daarbij een volledig elektrisch aangedreven aandrijflijn met accupakket hebben. Zeven elektromodellen komen onder de vlag van BZ. Toyota: “In Europa zal dit zich tegen 2025 vertalen in een aandrijflijnmix van meer dan 70 procent hybride, meer dan 10 procent plug-in hybride en meer dan 10 procent volledig emissievrije modellen, zowel batterij-elektrisch als brandstofcel-elektrisch.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.