Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota bevestigt de geruchten met foto van de nieuwe elektro-SUV

Volgende week trekt Toyota het doek van haar eerste volledig elektrische model. Het stuurt nu, precies een week voor dat evenement, een teaserplaat van de elektro-SUV naar buiten. Daarmee lijkt het eerdere geruchten te bevestigen.

Toyota is al decennia lang pionier op het gebied van hybridetechniek, maar heeft – in tegenstelling tot vrijwel elke andere autobouwer – nog geen volledig elektrisch model in haar Europese aanbod. Daar komt binnenkort verandering in, want volgende week laat de Japanse fabrikant haar eerste elektromodel zien. Toyota BZ

Subaru

Die auto komt voort uit een samenwerking met Subaru. Samen hebben ze gewerkt aan het e-TNGA-platform, waarop ze beide een elektrisch model gaan bouwen. Subaru plakt waarschijnlijk de naam Evoltis op die auto. Qua formaat moet je denken aan dat van een Forester. Toyota komt met een vergelijkbaar model en spreekt dan ook over een maatvoering die overeenkomt met de RAV4.

‘Eerste elektro-SUV van Toyota heet BZ3X’

Vorig jaar meldde Autovisie al dat Toyota waarschijnlijk gaat voor de type-aanduiding BZ dat staat voor Beyond Zero, gevolgd door een cijfer dat de positie van de auto binnen het elektrische gamma aanduidt. Vorige week deponeerde de Japanse autobouwer de aanduiding BZ, al bevestigt het merk de naamgeving nog niet. De fabrikant legde tevens de namen BZ1, BZ1X, BZ2, BZ2X, BZ3, BZ3X, BZ4, BZ4X, BZ5 en BZ5X vast. De teaserafbeelding gaat vergezeld met de tekst: ‘een spannende reis op het gebied van elektrificatie: Beyond Zero’.

Toyota BZ3X

Volgens verschillende bronnen wordt de BZ3X het eerste model, waarbij de X duidt op een crossover-carrosserie. Het is het eerste model van een reeks van zes elektrische auto’s. Vier van die modellen zullen een crossover/SUV zijn. Later verschijnt ook een kleiner elektromodel, dat samen met Suzuki en Daihatsu wordt ontwikkeld. Daarnaast is er een gerucht dat Tesla en Toyota samen een goedkope EV gaan bouwen, maar dat bevestigen noch ontkennen beide fabrikanten vooralsnog.

‘Toyota en Tesla werken samen aan goedkope elektrische auto’

Toyota
De reeks elektromodellen (concept) van Toyota.

 

Allemaal staan ze op het nieuwe e-TNGA-platform, dat (net als het TNGA-platform dat we al kennen) zeer modulair is. De breedte, lengte, hoogte en wielbasis van het model dat er op wordt gebouwd, zijn gemakkelijk aan te passen. Toyota laat weten dat het platform geschikt is voor voor-, achter- en vierwielaandrijving. Ook is het platform niet alleen bedoeld voor auto’s met een volledig elektrische aandrijflijn, maar vormt het ook de basis voor aankomende (stekker)hybrides. In de bodem passen volgens het eerder genoemde medium batterijen met een capaciteit tussen de 50 en 100 kWh, goed voor een bereik dat tussen de 300 en 600 kilometer ligt. Het vermogen van elektromotoren varieert van 80 tot 150 kW, waardoor een sterkste variant met twee motoren dus goed is voor zo’n 300 kW.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.