Autovisie
Autovisie Nieuws 15 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota’s eerste elektrische model staat klaar

Toyota krijgt bakken commentaar te verwerken omdat het de elektrische auto links laat liggen. Maar in de afgelopen jaren heeft de Japanse autobouwer zich grondig verdiept in de elektro-auto. Aangezien het de tijd niet rijp achtte voor de EV, werd er geen productiemodel ontwikkeld. Maar het moment is nu daar.

Half april stelt Toyota op de autoshow in Shanghai zijn eerste voor serieproductie bedoelde elektro-SUV voor. Het is een model waaruit meerdere modellen moeten voorkomen. Ook Subaru, waarin Toyota een aandeel heeft, lift mee op de ontwikkeling van het nieuwe model.

Eerste elektro-auto van Toyota wordt een SUV

Volledig elektrisch

Het eerste model is een SUV. Toyota spreekt van een middelgroot model. Hij valt vermoedelijk qua grootte tussen de C-HR en RAV4, wordt volledig elektrisch aangedreven en beschikt over een batterij. In het geval van Toyota moet je dat wel expliciet vermelden, aangezien de Japanse autobouwer ook een elektromodel met brandstofcel aanbiedt. Dat is de Mirai.

Met de e van elektrisch

Voor de elektrische SUV heeft Toyota een nieuw platform ontwikkeld. De Japanners spreken van e-TNGA, waarbij de ‘e’ voor elektrisch staat. Net als de nu gebruikte architectuur voor de benzine- en hybridetypes is het modulair. Op dezelfde basis kan Toyota eenvoudig grote en kleine modellen ontwikkelen en bouwen. Het gaat daarbij niet alleen om het formaat met gewijzigde lengte, breedte en wielbasis, ook het voertuigconcept varieert van bijvoorbeeld hatchback tot SUV. Het platform kan ingezet worden voor meerdere aandrijvingsvormen, zowel voor-, achter- en vierwielaandrijving.

Beyond Zero

Voor de productlijn elektromodellen gaat Toyota mogelijk de aanduiding BZ gebruiken. De letters staan voor Beyond Zero. Achter BZ komt dat een getal voor het segment en een letter voor de carrosserievorm. De op de autoshow in Shanghai te presenteren elektro-SUV gaat mogelijk BZ3X heten. De 3 staat voor C-segment en de X voor crossover/SUV.

Toyota SUV

Zustermodel

Voor de elektrische auto plant Toyota ook een Europese carrière. De levering gaat volgend jaar van start. Het zustermodel onder de vlag van Subaru zal alleen in Europa worden verkocht. Europa stelt een van de hoogste eisen aan CO2-uitstoot en verschillende landen willen vanaf 2030 alleen nog elektro-auto’s toelaten.

Waarom de nieuwe Toyota Yaris niet als elektrische auto verschijnt

Elektrische RAV4

De BZ3X is niet Toyota’s eerste elektromodel, maar wel het eerste type dat in grote volumes wordt gebouwd. Eerder voorzag Toyota een eerdere editie van de RAV4 van een elektrische aandrijflijn. Dat model met Tesla-techniek was louter voor de Amerikaanse markt bedoeld. Het was een statement vanuit Toyota dat het elektromodellen kon leveren, al stond Toyota zelf niet achter het product.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.