Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla is eigenwijs en heropent fabriek in Fremont

De soap tussen Tesla en de lokale autoriteiten is weer in volle gang. De Amerikaanse EV-gigant zegt ondanks verboden zijn fabriek in Fremont weer te openen.

Elon Musk gaf daarbij aan zelf ook aan de productielijn te gaan staan. “Als ze dan iemand moeten arresteren, dan vraag ik of ze alleen mij oppakken.”

Lokale autoriteiten

Het is al enige tijd onrustig rondom Tesla en de lokale autoriteiten in Alameda County, een deelstaat in Californië waar de fabriek van het autobedrijf staat. In het begin van de corona-uitbraak, toen alle autofabrikanten hun faciliteiten sloten, wilde Tesla zijn fabriek in Fremont zo lang mogelijk openhouden. Dat lukte enigszins, maar uiteindelijk sloot het zijn productiefaciliteit vanaf 24 maart nadat ‘de situatie onhoudbaar was geworden.’

Deze week laaide de commotie rondom de fabriek weer op. Elon Musk, de CEO van Tesla, wil het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. De autoriteiten in de deelstaat dachten daar echter anders over. Daarom kwam Musk met allerlei dreigementen. Hij zou de productiefaciliteit verplaatsen naar een andere staat, als de autoriteiten hun mening niet zouden veranderen.

Minister van Financiën

En dat zou natuurlijk nadelig zijn voor de staat Californië. Steven Mnuchin, Minister van Financiën, mengde zich in de discussie en vond dat de staat er alles aan moest doen om de fabriek te heropenen. Naar aanleiding van die opmerking liet de gouverneur van Californië weten in gesprek te gaan met Tesla. Hij verwacht dat de productie van modellen volgende week weer kan worden hervat.

Maar verschillende Amerikaanse media laten weten dat er al medewerkers rondom de fabriek zijn gesignaleerd. Het terrein werd eveneens steeds voller. Daarom lijkt het erop dat Tesla zijn fabriek nu al heeft heropend.

Goedgekeurd plan

Aan de andere kant hebben de autoriteiten van Alameda County gisteren laten weten dat ze op de hoogte zijn van de heropening. Er is ook al contact geweest met Tesla. Daarin is afgesproken dat de fabriek niet geopend mag worden voordat er een corona-plan is goedgekeurd. Alameda County zegt op korte termijn een voorstel te verwachten zodat er geen handhaving hoeft plaats te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.