Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla krijgt eindelijk goedkeuring voor Duitse Gigafactory, maar er zit een addertje onder het gras

Tesla krijgt eindelijk goedkeuring van de milieucommissie van Brandenbrug om de Gigafactory in Duitsland te openen. Dit betekent echter niet dat de eerste Europese fabriek van het merk kan starten met de productie, zo meldt zakenkrant Handelsblatt.

Tesla is al sinds november 2019 bezig met de bouw van de fabriek, maar kwam veel obstakels tegen. Zo zorgden rechtszaken en protesten rondom milieu voor de nodige vertraging.

Bouw Gigafactory begon op basis van voorlopige goedkeuring

Drie jaar geleden begon de bouw op basis van een voorlopige goedkeuring, maar de overheidsinstanties namen erg lang de tijd om tot een akkoord te komen. Het Staatsbureau voor Milieu van Potsdam (LfU) zou nu de definitieve goedkeuring voor Tesla’s nieuwe “Gigafactory” geven. Premier van de deelstaat Brandenburg, Dietmar Woike, heeft de goedkeuring nog niet definitief gemaakt. Vrijdag komt hij naar verluidt met een persconferentie en vertelt hij alle details van het besluit.

Nog een rechtszaak

Op diezelfde vrijdag vindt een rechtszaak tegen de autoriteiten van Brandenburg plaats. De zaak gaat over het grondwatergebruik van de Tesla Gigafactory, dit zou niet meegenomen zijn bij het verlenen van de vergunning. Milieuorganisaties Nabu en Grüne Liga, die de rechtszaak aan hebben gespannen, zijn onder andere bang dat de huidige grondwaterreserves niet genoeg zijn om zowel de inwoners als de fabriek van water te voorzien. Of deze rechtszaak Tesla in de weg gaat staan met het starten van de productie, is nog even afwachten.

Tesla wil een half miljoen auto’s per jaar produceren

Wanneer de productieband dan eindelijk aan mag, wil Tesla in eerste instantie 5000 auto’s per week produceren. Elon Musk liet eerder weten dat hij hoopt dat dit er uiteindelijk 10.000 per week worden.

Teslabaas Elon Musk houdt Oekraïens internet in de lucht

In dat geval zouden er per jaar zo’n half miljoen auto’s in de Duitse Gigafactory gebouwd worden. Wanneer dit lukt, produceert Tesla twee keer zoveel elektrische auto’s als de complete Duitse auto-industrie bij elkaar in 2020. Zelfs voor Elon Musk een ambitieus plan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.