Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Teslabaas Elon Musk houdt Oekraïens internet in de lucht

Tesla CEO Elon Musk, heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat het Oekraïense internet overeind kan blijven ondanks Russische aanvallen op het netwerk.

Starlink

Musk richtte een deel van het Starlink-netwerk op Oekraïne nadat vice-premier Mykhailo Fedorov daar nadrukkelijk om vroeg. Zijn oproep luidde: “Terwijl jij Mars probeert te koloniseren probeert Rusland dat met Oekraïne! Terwijl jouw raketten succesvol landen vanuit de ruimte vallen Russische raketten Oekraïense burgers aan! We vragen je om je Starlink stations aan Oekraïne beschikbaar te stellen en verstandige Russen op te roepen om zich te verzetten”, aldus Fedorov.

De Amerikaanse multimiljardair deed er niet lang over om te reageren. Een paar uur later liet hij weten dat Starlink actief in het land was en er meerdere terminals aan zouden komen. Het Starlink netwerk bestaat uit zo’n 2000 satellieten van SpaceX die in een lage aardbaan vliegen om zo breedbandinternet te kunnen leveren.

Gratis superchargers

Starlink is niet de enige manier dat Musk met zijn bedrijven een steentje bijdraagt aan getroffenen. Per 28 februari zijn supercharges in landen rondom de Oekraïne gratis te gebruiken om ervoor te zorgen dat in ieder geval mensen met een elektrische auto makkelijker het land kunnen vluchten voor de Russische invasie. Te beginnen met gebieden in Polen, Slovakije en Hongarije. Oekraïne staat zelf niet in deze lijst omdat Tesla daar momenteel niet actief is. Er zijn echter wel plannen om die markt te treden. Eerder dit jaar werden er namelijk geplande locaties voor superchargers in Oekraïne aan de kaart toegevoegd.

Tesla stelt superchargers vaker openbaar in noodsituaties. Bijvoorbeeld bij natuurrampen zoals orkanen die geregeld voorkomen in de Verenigde Staten. Nu wordt het gedaan voor een door mensen gecreëerde ramp. Bovendien is dit de eerste keer dat ook auto’s van een ander merk dan Tesla gratis aan de lader kunnen. Laten we nu hopen dat Musk een einde aan de ruimtereis van de Tesla Roadster maakt door hem op het Kremlin te laten landen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.