Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Tesla gaat 10.000 auto’s per week bouwen in Berlijn’

De fabriek is nog niet actief, maar Tesla wil in Berlijn per week 10.000 auto’s gaan vervaardigen. Dat laat topman Elon Musk weten.

Grootse cijfers dus, al moet de productie in de Gigafactory in Berlijn nog van start gaan. Volgens Musk is de fabriek in november of december actief. Vanaf dat moment moeten dus de eerste Model Y’s van de band rollen. Dat zullen er per week ongeveer 5000 zijn, maar Musk ‘hoopt dat ‘t er 10.000 per week worden’. Zou dat echt het geval zijn, dan bouwt Tesla in Duitsland dus zo’n 500.000 auto’s per jaar. Lukt dat, dan produceert Tesla twee keer zoveel elektro-auto’s als de complete Duitse auto-industrie bij elkaar in 2020.

Moeilijkste deel

“Het is fijn op de productie op te starten, maar het realiseren van hoge volumes is het moeilijkste deel”, zo sprak Musk tegenover zijn volgers in Berlijn. “Het gaat langer duren om volume op te bouwen dan dat het ons heeft gekost deze fabriek te bouwen.”

Tesla Model Y: de EV waar we allemaal op hebben gewacht – Review

De batterijen voor de auto’s die uit de Duitse fabriek rollen worden in de eerste periode nog geleverd door Chinese Tesla-faciliteiten. De autobouwer is echter voornemens om ook een batterijfabriek in Duitsland te bouwen. Die zou een capaciteit hebben van 50 GWh. Groter dan de accufabriek van Volkswagen in Salzgitter dus, want die heeft een capaciteit van 40 GWh.

Waarom de Hyundai Ioniq 5 beter is dan de Tesla Model Y

Revolutionaire technieken

Overigens was het plan dat de Model Y van meet af aan gebouwd zou worden in de Duitse faciliteit. Inclusief de revolutionaire nieuwe accu- en productietechnieken die door Tesla waren beloofd. Zo ver is het dus nog niet, want de eerste Model Y’s rollen vooralsnog in China van de band. Reden: de concurrentie in het segment van de auto neemt ontzettend snel toe. En dus heeft Tesla de overcapaciteit in de Chinese fabriek gebruikt om de Europese klanten niet te laten wachten. Wat het resultaat daarvan is? In onderstaande video vertelt Dries van den Elzen je alles over de Model Y.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.