Remco Slump
Remco Slump Nieuws 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Succession is er niks bij! Nissan-topman bespioneerde operationeel directeur

Een paar jaar na de opzienbarende Carlos Ghosn-soap is Nissan wéér in opspraak geraakt door vermeend wangedrag van een CEO. Makoto Uchida, die in 2019 Ghosn opvolgde als topman, zou stiekem operationeel directeur Ashwani Gupta hebben laten bespioneren.

Ken je de briljante HBO-serie Succession, over het machiavelliaanse gekonkel van de kinderen van een rijke mediabaron? Ze zouden een spin-off moeten maken, maar dan met het management van Nissan als onderwerp.

Nissan-topman bespioneerde zijn operationeel directeur

Want het is een slangenkuil aan de top van de autofabrikant, kennelijk. Bestuursvoorzitter Makoto Uchida zou in het geheim camera’s in het huis van operationeel directeur Ashwani Gupta hebben laten installeren om hem te bespioneren.

COO zou deal met Renault in gevaar brengen

Uchida hoopte zo belastend materiaal over Gupta te verzamelen, zodat hij hem kon ontslaan. Uchida was naar verluidt geïrriteerd over het feit dat Gupta een deal met Renault probeerde te frustreren.

‘Carlos Ghosn verstopt in instrumentenkoffer gevlucht naar Libanon ‘

Nissan zou een aandeel van 15 procent kopen in een elektrische divisie van Renault, die als een zelfstandig bedrijf wordt losgemaakt van de Franse autofabrikant.

Onderzoek naar grensoverschreidend gedrag

Gupta is afgelopen maand opgestapt bij Nissan. De officiële reden is dat hij elders een nieuwe uitdaging wil zoeken. Bronnen binnen Nissan zeggen dat Gupta gevraagd was om weg te gaan, na een beschuldiging van grensoverschreidend gedrag.

Je raadt nooit voor hoeveel deze Nissan Skyline GT-R is verkocht

Twee camera’s bij het huis van operationeel directeur

Een onderzoek naar die beschuldiging bracht echter iets heel anders aan het licht. Dat Gupta thuis werd bespioneerd door twee camera’s. Eén ervan was opgehangen door een beveiligingsbedrijf en de andere door de interne beveiligingsdienst van Nissan.

Carlos Ghosn opgepakt op verdenking van fraude

Nissan kwam in 2018 ook al in opspraak. Topman Carlos Ghosn werd verdacht van financiële wanpraktijken en werd op het vliegveld van Tokio gearresteerd. Hij zat meer dan een jaar vast in Japan, maar wist te vluchten naar Libanon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.