Remco Slump
Remco Slump Nieuws 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Je raadt nooit voor hoeveel deze Nissan Skyline GT-R is verkocht

De Nissan Skyline GT-R is geliefd, zeker als het om de R34-generatie gaat. Dus het verbaast ons niks dat een mooi exemplaar op een veiling wordt afgehamerd op een indrukwekkend bedrag. Maar dat-ie zó hoog zou gaan, hadden we niet verwacht.

Nou ja, misschien ook wel… Want deze Nissan Skyline GT-R R34 is gespoten in de iconische kleur Bayside Blue én heeft een beroemde eigenaar gehad, acteur Paul Walker. Vandaar de hamerprijs van 1,3 miljoen euro.

Paul Walker in 2013 omgekomen in een crash

Walker is bekend van de Fast and Furious-filmreeks, waarin hij samen met Vin Diesel speelde. Hij kwam in 2013 om het leven bij een eenzijdig ongeluk met een Porsche Carrera GT. Walker zat op de passagiersstoel. Een vriend van hem reed.

Nissan Skyline
(Afbeelding: Bonhams)

Er zijn inmiddels tien films uitgebracht in de Fast and Furious-serie en er staat een elfde op stapel. Walker speelde in de eerste zeven, waarvan de zevende twee jaar na zijn dood uitkwam.

Nissan Skyline GT-R is een legende geworden

Mede door de Fast and Furious-films zijn Japanse sportwagens enorm populair geworden. Auto’s als de Honda NSX, Mazda RX-7 en Nissan Skyline GT-R. Met name die laatste heeft een legendarische reputatie, zoals blijkt uit zijn bijnaam Godzilla.

Zeldzame Nissan Skyline 2000 GT-R ‘Hakosuka’ te koop

De R34 wordt aangedreven door een roemruchte motor, de Nissan RB26, een 2,6-liter twinturbo zes-in-lijn, die in standaardvorm zo’n 280 pk levert, maar heel gemakkelijk getuned kan worden.

Nissan Skyline
(Afbeelding: Bonhams)

Bij zijn introductie in 1999 was de Skyline GT-R R34 een technologisch hoogstandje, met een infodisplay op het dashboard, waarop allerlei informatie is af te lezen, zoals de in- en uitlaattemperatuur, de turbodruk, de g-krachten en de rondetijden.

River maakt zijn Nissan Skyline zoals hij ‘m zelf mooi vindt

De GT-R heeft een handgeschakelde zesbak, vierwielaandrijving en een sperdifferentieel. In standaardvorm heeft-ie een topsnelheid van 250 km/h.

Geen vermogen van 280 pk meer na aanpassingen

Dit exemplaar is niet standaard meer. Hij is naar de persoonlijke wensen van Paul Walker aangepast en is te zien in de vierde Fast and Furious-film uit 2009.

Alle Skyline GT-R’s in de Fast and Furious 4, behalve deze, zijn omgebouwde Skyline GT-T-modellen. Zonder turbo dus en mét achterwielaandrijving om het driften voor de camera gemakkelijker te maken.

Peters Proefrit #29: Nissan Skyline R32 GT-R (1994)

Deze R34 is grondig aangepakt, want Walker wilde een hele lijst aan aanpassingen. Zo levert de RB26 geen 280 pk meer, maar 550 pk, met dank aan een hogere turbodruk, een aangepaste intercooler en een beter uitlaatsysteem.

In beslag genomen door de Amerikaanse douane

Na het filmen van de vierde Fast and Furious is de auto in beslag genomen door de Amerikaanse douane. De VS stelt beperkingen aan het importeren van auto’s. Pas als buitenlandse modellen vijfentwintig jaar of ouder zijn, mogen ze worden ingevoerd.

Nissan Skyline
(Afbeelding: Bonhams)

De filmmakers dachten een maas in de wet te hebben gevonden en importeerden de Skyline zonder motor als kit car. Pas na een lang juridisch proces is de auto vrijgegeven door de autoriteiten. Sindsdien staat-ie in Duitsland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.