Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 31 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Carlos Ghosn verstopt in instrumentenkoffer gevlucht naar Libanon ‘

Carlos Ghosn, ex-topman van Nissan en Renault, ontsnapte uit Tokio op spectaculaire wijze. Hij ontvluchtte Japan vermoedelijk in een instrumentenkoffer.

Ex-Renault-Nissan-topman Carlos Ghosn dook vandaag ineens op in Libanon. Dat is uitermate vreemd, want de man heeft huisarrest opgelegd gekregen van de Japanse autoriteiten. Deze hebben in april een rechtszaak tegen hem gepland staan en daarom moest hij in Tokio blijven. Maar Ghosn was het niet eens met de manier waarop hij behandeld werd door het rechtssysteem in Japan en koos daarom het hazenpad. Hij kwam ongezien uit zijn zwaarbewaakte huis en vloog in een privé-vliegtuig naar Beiroet. Volgens een journalist van de Financial Times kwam hij zijn huis uit in een instrumentenkoffer. Vermoedelijk voor een contrabas.

Per definitie schuldig

Het huis van Ghosn wordt 24/7 in de gaten gehouden met speciaal geplaatste camera’s. Ook moest de ex-topman zijn paspoort bij zijn advocaat inleveren, had hij slechts sporadisch toegang tot het internet en moest hij toestemming vragen om te mogen videobellen met zijn vrouw. Daarnaast kreeg hij geen kans om zijn kant van het verhaal aan de media te doen, aangezien deze er standaard vanuit gaan dat verdachten in criminele zaken per definitie schuldig zijn.

In een statement laat Ghosn dan ook weten dat hij niet gediend is van de manier waarop het Japanse rechtssysteem werkt. Hij claimt dat het corrupt is: “Ik ben niet de rechtsgang ontvlucht, ik ben alleen ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging.” Ghosn wordt zelf verdacht van fraude en het toe-eigenen van financiële middelen van het bedrijf waar hij voor werkte. De Fransman blijft ontkennen dat hij schuldig is en beweert dat hij doelwit is van een complot.

Enorm verrast

Hoe de ex-topman Japan is ontsnapt, is vooralsnog een raadsel. De Japanse autoriteiten waren enorm verrast toen ze te horen kregen dat Ghosn in Beiroet op het vliegveld rondliep. Het lijkt ook onmogelijk dat hij door de Japanse douane is gekomen met zijn officiële papieren. En zelfs als dat het geval was, dan was hij wel aangehouden bij het boarden van zijn vliegtuig. “Echt iedereen in Japan kent zijn gezicht en zeker mensen bij de douane,” vertelt Radio 1-correspondent Kjeld Duits in het Radio 1 journaal.

Hoe het nu verder gaat met de vervolging van Ghosn in Japan is nog onduidelijk. Tussen Libanon en Japan bestaat namelijk geen uitleveringsverdrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.