Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe beschuldigingen tegen Nissan-topman Carlos Ghosn

Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn moet langer in de cel blijven. Een Japanse rechter heeft zijn voorarrest verlengd omdat er nieuwe beschuldigingen zijn opgedoken. Ghosn zou persoonlijke verliezen op Nissan hebben afgewenteld.

CX005_0243_9
Fotocredit: Philippe Wojazer/Reuters

Ghosn werd in november gearresteerd in Japan, kwam vorige week vrij en werd vrijwel direct weer gearresteerd. De 64-jarige Franse Braziliaan wordt verdacht van belastingfraude. Ghosn en rechterhand Greg Kelly zouden de hoogte van hun beloning niet juist hebben gerapporteerd en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsbezittingen. Zo zou Nissan hebben opgedraaid voor woningen van Ghosn in Rio de Janeiro, Beiroet, Parijs en Amsterdam. Ghosn zou ook vakanties met zijn familie door de fabrikant hebben laten betalen.

Persoonlijke verliezen

Daar zijn nu nieuwe beschuldigingen bijgekomen. Er zijn verdenkingen dat Ghosn in oktober 2008 persoonlijke investeringsverliezen ter waarde van bijna 15 miljoen euro heeft laten overnemen door Nissan. Tussen 2009 en 2012 heeft de fabrikant in vier keer zo’n 13 miljoen euro overgemaakt op de rekening van een bedrijfje van Khaled Al-Juffali, een Saoedische zakenman die Ghosn zou hebben geholpen met zijn financiële problemen. Khaled Al-Juffali is deels eigenaar van Nissan Gulf.

Geen ontslag bij Renault

Nissan heeft Ghosn inmiddels ontslagen als CEO. Renault doet dat voorlopig niet. De Franse autobouwer liet weten dat de taken van Ghosn tijdelijk worden overgenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré. Renault heeft Nissan om meer informatie gevraagd over de zaak. Ghosn had de laatste jaren onder meer de functies: CEO van Renault, CEO van Nissan en bestuursvoorzitter van Mitsubishi. De drie fabrikanten horen bij de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.