Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Hyundai Kona N blaast Ford Puma ST compleet van z’n sokken

Hyundai gaat zich met de Kona N mengen in het segment van sportieve crossovers, en komt daarmee beslagen ten ijs. De Koreaanse autobouwer geeft namelijk enkele specificaties weg waar de gevestigde orde het warm van krijgt.

Wie nu op zoek gaat naar een compacte crossover met sportieve prestaties, komt uit bij auto’s als de Volkswagen T-Roc R, Audi SQ2 of Ford Puma ST. Hyundai meldt zich binnenkort ook aan voor dat selecte gezelschap, want lang hoeven we niet meer te wachten op de Kona N. Juist, dat is geen Hyundai Kona die is opgedirkt met spoilers, grote wielen en wat rode accenten, maar een écht N-model. Lang was er onduidelijkheid over de aandrijflijn in die auto, maar op dat vlak doet de Koreaanse autobouwer nu een boekje open.

i30 N

De fonkelnieuwe Kona N krijgt een bekende klant onder de motorkap. Het gaat om de 2,0-liter T-GDi-motor, die we kennen uit de i30 N met Performance Package. De krachtbron is in de sportieve crossover eveneens goed voor 280 pk. En da’s flink meer dan het vermogen in de concurrent van Ford, want de Puma ST heeft slechts 200 pk. De Kona N klopt dus op de deur van de T-Roc R en SQ2, die beide 300 pk hebben. Over het koppel van de Kona N geeft Hyundai nog niets prijs. De i30 N heeft in ieder geval 392 Nm trekkracht.

Hyundai Kona N

Maar er is een verschil tussen de geliefde hatchback en deze nieuwe hete crossover. Waar je de i30 kunt bestellen met een handbak, levert Hyundai de Kona N enkel met een achttraps automaat met dubbele koppeling, de zogenoemde DCT. Die bevat drie modi: N Power Shift, N Grin Shift en N Track Sense Shift. In eerstgenoemde stand schakelt de automaat sneller op. Voor de ‘Grin Shift’ dient de bestuurder een knop op het stuur in te drukken, waarna de motor en versnellingsbak gedurende 20 seconden hun optimale prestaties leveren. De N Track Sense Shift zorgt ervoor dat de auto zo snel mogelijk is op het circuit.

Moeten we ons zorgen maken over de Hyundai Kona N?

Naar Nederland?

Klinkt goed, al is het nog maar de vraag of de Hyundai Kona N naar Nederland komt. De importeur heeft dat immers nog niet bevestigd en onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor onze markt. Als dat wél zo is, levert Hyundai een indrukwekkend N-gamma. Naast de i30 N verschijnt binnenkort ook de i20 N in onze showrooms. Later dit jaar zien we mogelijk ook de Tucson N verschijnen, met naar verwachting een 2,5-liter viercilinder die goed is voor 340 pk.

Hyundai Tucson N wordt performance SUV

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.