Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 12 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Skoda Enyaq wordt Skoda’s eerste elektrische SUV

Skoda Enyaq, zo gaat de eerste elektrische SUV van Skoda heten. De Tsjechische autobouwer wil voor eind 2022 tenminste 10 elektrische modellen op de markt brengen. Met deze Enyaq zijn ze nu bij stap 2.

Naamgeving

Skoda gaat de naamgeving van de toekomstige modellen herleiden uit de Ierse taal. Enyaq komt voort uit het Ierse ‘enya’, wat bron van het leven betekent. Deze elektrische modellen moeten namelijk een nieuw begin betekenen binnen de elektrificatie van het merk. Daarnaast eindigt de naam van alle SUV’s van Skoda altijd op een Q. Zo zijn er de Kodiaq, de Karoq, de Kamiq en dan nu ook de Enyaq.

Productie

De Enyaq is voor de fabrikant de eerste uit serie geproduceerde auto op basis van het bij de Volkswagen Groep horende MEB-platform. Meer informatie over de SUV deelt Skoda niet. Zo hebben we nog geen idee in welk segment de nieuwe SUV valt, wat zijn accu- en laadcapaciteiten zijn en hoever hij op een lading stroom komt.

Maar we kunnen natuurlijk wel suggereren. Volkswagen presenteert dit jaar nog de ID.4, de opgehoogde variant van de ID.3. Het is dus goed mogelijk dat de Enyaq zijn broertje wordt met een eigen Skoda-gezicht. De ID.4 heeft volgens Volkswagen een lengte die overeenkomt met die van de Tiguan.

Concept

Skoda toonde een tijd terug al een conceptversie van zijn eerste elektrische SUV, die dus nu waarschijnlijk als Enyaq gebouwd gaat worden. De conceptversie heeft twee elektromotoren, samen goed voor 306 pk. Sprinten naar de 100 km/h kan in 5,9 seconden, de topsnelheid bedraagt 180 km/h. De accucapaciteit van 83 kWh zou goed zijn voor een WLTP-bereik van 500 kilometer.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.