Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Skoda Enyaq RS iV breekt twee wereldrecords voor driften

De Skoda Enyaq RS iV pakt twee wereldrecords op een dag. De EV breekt het wereldrecord ‘langste onafgebroken drift op ijs’ en ‘langste onafgebroken drift op ijs met een elektrische auto’.

Autojournalist Richard Meaden reed op een cirkelvormige baan met een omtrek van 188,496 meter op het bevroren Stortjärnen-meer nabij het Zweedse Östersund. Door de auto gecontroleerd rondjes te laten driften, is het record verbroken.

Skoda Enyaq RS iV breekt wereldrecords voor driften

De Skoda Enyaq RS iV was in totaal bijna 16 minuten aan het driften over het ijs. Met een totale afstand van 7,351 kilometer zijn de twee wereldrecords verbroken. Het vorige wereldrecord lag op 6,231 kilometer.

Skoda Enyaq RS iV, Wereldrecord, driften
(Afbeelding: Skoda)

De Skoda Enyaq RS iV reed, of beter gezegd ‘gleed’, 39 rondjes. De topsnelheid die de auto bereikte was 48,69 kilometer per uur. Op het langzaamste punt reed de EV 31,64 kilometer per uur.

Speciale banden

De auto die gebruikt werd, is identiek aan de Skoda Enyaq RS iV die uit de fabriek komt en iedereen kan bestellen. Echter, de banden werden wel aangepast. De Däckproffsen 245/35-R20 hebben 600 noppen van 5 millimeter. Deze banden zijn op de voorste velgen gelegd. De achterbanden zijn voorzien van Nokian Hakkapelitta 255/45-R20-banden met 300 noppen van 2 millimeter.

Dit zijn de 5 populairste nieuwe auto’s van het moment

De Skoda Enyaq RS iV heeft een volledig elektrische aandrijflijn met twee elektromotoren die goed is voor 199 pk en 460 Nm aan koppel. Hiermee sprint de EV van 0 naar 100 kilometer per uur in 6,5 seconden. De elektromotoren putten hun energie uit een 82 kWh accupakket waarvan 77 kWh bruikbaar is. Opladen van het accupakket kan met maximaal 135 kW.

Video Skoda Enyaq

Nog voordat de Skoda Enyaq RS iV op de markt kwam, reed Autovisie-redacteur Peter Hilhorst met de iV 60, de meer gebruikelijkere en goedkopere versie van de elektrische auto. Hoe deze auto rijdt, zie je in onderstaande video.

Mazda laat gloednieuwe CX-90 zien, de krachtigste tot nu toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.