Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Mazda laat gloednieuwe CX-90 zien, de krachtigste tot nu toe

Mazda trekt het doek van een gloednieuwe cross-over SUV: de CX-90. Het nieuwe model is het grote broertje van de al bekende CX-60.

De CX-90 is niet bestemd voor de Europese markt. In Nederland kan je dit jaar de CX-80 verwachten. Het merk onthult in 2023 in totaal vier SUV’s.

Mazda CX-90

De Mazda CX-90 is met name gericht op de Amerikaanse markt en is dan ook een flinke SUV. Hoewel de buitenmaten nog niet bekend zijn, zeggen de Japanners dat er in het interieur plek is voor maximaal acht personen.

De krachtigste tot nu toe

De aandrijflijn kan je kennen van de CX-60 waarmee de SUV zijn platform deelt en is in de basis achterwiel aangedreven. Echter, de CX-90 beschikt altijd over vierwielaandrijving. Onder de motorkap ligt een 3,3-liter zes-in-lijn benzinemotor die samen met een 48-volt mild hybridesysteem 345 pk en 500 Nm aan koppel levert. Deze aandrijflijn is de krachtigste benzinemotor die Mazda ooit heeft gebouwd, sterker dan de CX-60 met zescilinder. Daarnaast wordt er een plug-in hybride geleverd met een 2,5-liter viercilinder en een batterijpakket van 17,8 kWh. Welke aandrijflijn je ook kiest, de auto heeft altijd een 8-traps automaat.

Mazda CX-90, krachtigste
(Afbeelding: Mazda) (Afbeelding: Mazda)

Niet alleen de techniek lijkt op wat we kennen van de CX-60, ook het design komt overeen. Echter, de achterkant van de CX-90 is een stuk langer dan de andere SUV van Mazda. Dit is natuurlijk nodig voor de extra zitplaatsen. Het interieur is daarentegen bijna identiek aan wat we kennen van de SUV van de Japanners.

Mazda CX-90, krachtigste
(Afbeelding: Mazda)

Ten opzichte van zijn voorganger, de Mazda CX-9, is de CX-90 een flinke stap vooruit. Ook qua afmetingen is de SUV een stuk groter geworden. De prijs van het nieuwe model is nog niet bekend, en voor Nederlanders ook niet echt interessant. Voor Europa bouwt Mazda dit jaar de CX-80 die naar verluidt zeven zitplaatsen heeft.

Dit is hoe lang je schadevrij jaren geldig zijn

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.