Autovisie
Autovisie Nieuws 24 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Rijd met deze Audi A8 limousine erbij als Koning Willem-Alexander

Als ‘auto van de zaak’ heeft Koning Willem-Alexander een verlengde uitvoering van een verlengde Audi A8. Hoewel die limousine specifiek voor ons staatshoofd is gebouwd, bestaat er een tweede van. En dat exemplaar staat nu te koop.

De heer Kooyenga, een zakenman uit Dokkum, liet de auto’s bouwen. Er bestaan er wereldwijd maar twee van en de limousines zijn dan ook door het Nederlandse carrosseriebedrijf Remetzcar gemaakt. Kooyinga kreeg het eerste exemplaar, Koning Willem-Alexander het tweede, van buiten identieke auto.

Zeven jaar oud

Maar de Audi A8 L Executive zoals de verlengde uitgave is gedoopt, staat nu in Drachten te koop. “De reden van verkoop is minder leuk”, geeft Kooyenga aan zakenblad Quote aan. “De ernstige ziekte van mijn broer, vriend en chauffeur Berend Kooyenga. Uit respect naar hem toe wil ik niet dat ik met een andere chauffeur in de auto blijf rijden.” En dus wordt er afstand gedaan van de inmiddels bijna zeven jaar oude Audi limousine. De liefst 45 cm verlengde variant heeft in de afgelopen jaren liefst 420.000 kilometer in binnen- en buitenland afgelegd en dat betekent dat de bestuurdersstoel en passagiersstoel rechts achterin goed gebruikt zijn. Maar wie daar in de toekomst gaat zitten beschikt wel over onder andere een fabrieksorigineel koelkastje, elektrisch uitklapbare laptoptafel rechts achterin, panoramadak, massagestoelen, contactdoos 230/115 Volt achterin, multimedia schermen, privacy glas en een separatiewand om het achtercompartiment af te sluiten van het voorste deel.

Audi A8 Limousine koning Willem-alexander

351 pk en 800 Nm

Achter de grote single frame-grille schuilt een oliegestookte V8-motor met een slagvolume van 4,2 liter. De krachtbron levert 351 pk aan vermogen en genereert een koppel van 800 Nm. Hij zou 250 km/h moeten halen en de sprint 0-100 km/h kunnen afleggen in minder dan zes tellen.

De auto staat te koop in Drachten. Het prijskaartje van de limousine bedraagt nu 75 mille, maar daar komt nog BTW overheen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.