Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Renault Samsung Motors houdt op te bestaan

Meer dan twee decennia is Renault in Zuid-Korea actief onder de naam Renault Samsung Motors, maar daar komt een einde aan.

De Fransen zien een van de aandeelhouders in de Zuid-Koreaanse autobouwer vertrekken. En met dat verlies van Samsung Card moet Renault de naam van de Koreaanse autofabrikant wijzigingen. Niet langer mag het Franse merk de naam Samsung gebruiken. De onderneming heet voortaan Renault Korea Motors Co.

Renault Samsumg Motors RSM XM3 Inspire 1

Mogelijk Chinese overname

Met het vertrek van Samsung Card komt er een einde aan een samenwerking van twee decennia tussen de twee bedrijven. Samsung richtte in 1994 de automobieldivisie op. Echter, drie jaar later werd de onderneming getroffen door de financiële crisis. Renault was de reddende engel en de Franse branchegenoot nam een aandeel in de onderneming. Het bedrijf werd Renault Samsung Motors gedoopt. Renault had tot voor kort 80,1 procent van de aandelen in handen, Samsung 19,9 procent. De Zuid-Koreanen proberen al geruime tijd hun aandeel in het bedrijf af te stoten. De verwachting van Samsung is dat het bedrijf nog dit jaar niets meer met de autobouwer te maken heeft. Naar verluidt verkoopt de technologiegigant zijn aandeel aan een Chinese onderneming.

Uiterlijk 2023

Renault mocht van Samsung de Aziatische naam gebruiken, maar in 2019 werd het contract niet verlengd. Men sprak af dat Renault de bedrijfsnaam uiterlijk in 2023 zou wijzigen. Eerder dan verwacht veranderde de Koreaanse Renault-tak van naam.

Extra capaciteit

Binnen het Renault-concern levert Renault Samsung Motors (RSM) belangrijke bijdrages. Volgens het Franse merk heeft RSM veel kennis van de Aziatische markten, alsmede van sedanmodellen en SUV’s. Daarnaast heeft de Koreaanse tak een ontwikkelingsafdeling die ook ingezet wordt als extra capaciteit binnen de ontwikkelingsafdeling van Renault. De Koreanen waren onder andere verantwoordelijk voor de eerste generatie Koleos en leverden een belangrijke bijdrage aan de Arkana. Voor de nieuwe Austral droeg RSM bij aan het compleet nieuwe ontwerp van het dashboard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.