Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Porsche ziet ruimte voor nóg een Macan

Je mag er een dagboek voor bijhouden: alle verschillende versies en bijbehorende namen die Porsche van diens modellen aanbiedt. Het voegt nu de Macan T toe aan diens gamma.

Dat is een letter die we wel kennen van Porsche, maar nog niet al te vaak hebben gezien. De ‘T’ staat hier voor Touring. Die letter zagen we voor ‘t eerst op de 911 in 1968, en keerde vijftig jaar later ter op de 991-generatie. Ook de 718 kwam al als T-variant voor de dag. Waar staat ‘t in het geval van deze Macan voor?

Instapmodel

Nog steeds als Touring, en volgens de fabrikant zelf is deze variant trouw aan de allereerste T die Porsche bracht, die 911 uit 1968. Hij staat tussen het instapmodel en de Macan S en moet een extra dynamische versie zijn. Is dat zo?

Het betekent in ieder geval dat de Macan T de 265 pk sterke (en lichte) vierpitter in z’n neus heeft liggen, die een maximumkoppel van 400 Nm heeft. Volgens Porsche wordt die motor gekoppeld aan de PDK, maar dat is eigenlijk niet waar. De echte PDK past namelijk niet op het Q5-platform waar de Macan op staat. In plaats daarvan is het een DSG-bak van Audi met software uit Zuffenhausen. Al met al is de Macan T in staat om in 6,2 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid bedraagt 232 km/h.

Stalen veren

Klinkt allemaal niet zo uniek, maar de verdere specificatie van de auto is dat wel. Deze Macan T heeft als enige Porsche namelijk stalen veren in combinatie met (standaard) adaptieve dempers, Porsche Active Suspension Management. Ook heeft-ie een met 15 millimeter verlaagd sportonderstel. Ook heeft de Macan T stijvere stabi’s vóór. Daardoor moet ‘t, in combinatie met de bijna 60 kilogram lichtere viercilinder ten opzichte van de Macan S met biturbo V6, een dynamische SUV zijn. Overigens kun je tegen meerprijs wel adaptieve luchtvering en nog eens 10 millimeter extra verlaging bestellen.

Porsche geeft de Macan T uiteraard z’n eigen maatpak. Zo heeft-ie diverse T-logo’s en verschillende designelementen die in de kleur Agaatgrijs zijn gespoten. De standaard 20-inch wielen zijn uitgevoerd in donker titanium, terwijl de uitlaateindstukken in hoogglans zwart zijn uitgevoerd. In het interieur eveneens veel zwart en zilverkleurige stiksels, alsmede T-logo’s.

Prijs Porsche Macan T

De Macan T is per direct te bestellen, waarna de eerste exemplaren vanaf april bij de Porsche-centra staan. Prijzen deelt Porsche in een later stadium.

Met de Macan T rekt de Duitse sportwagenbouwer het leven van de compacte SUV. Voor volgend jaar staat er al een nieuwe, volledig elektrische variant op de planning. Daarvan is het overigens nog niet zeker of die auto de naam Macan draagt. Desondanks heeft Porsche de huidige versie onlangs opnieuw van een facelift voorzien. Die zal namelijk nog een periode náást de volledig elektrische versie geleverd worden.

‘Naam elektrische Porsche Macan staat nog niet helemaal vast’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.