Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Definitief: Jeep Grand Cherokee ook voor Nederland

Liefhebbers van grote Jeeps opgelet: de Grand Cherokee komt definitief naar Nederland. Liefhebbers van een dikke V8 moeten we dan weer teleurstellen…

Maar goed, die V8 hadden we hier in Nederland dan ook niet verwacht. Het was sowieso de vraag of de Nederlandse importeur de Grand Cherokee naar Nederland zou halen. Dat-ie niét met V8 naar ons land zou komen, was wel te verwachten. Dat komt door, je weet wel, ons bpm-stelsel.

Jeep Grand Cherokee gaat vergroenen, maar laat 5,7-liter V8 niet varen

Relatief gunstig

De Jeep Grand Cherokee is er vanaf deze nieuwe generatie wél als 4xe en dus als plug-in hybride. En juist daar zijn we in Nederland gek op. Want veel minder CO2-uitstoot betekent een veel lagere bpm-straf, en dus een relatief gunstige vanafprijs.

Alhoewel, gunstig… De Grand Cherokee 4xe verschijnt in eerste instantie enkel als rijk uitgeruste Exclusive Launch Edition. Die kost in ons land een dikke 97.900 euro, maar daar krijg je ook een hoop voor terug. Te beginnen met 21-inch lichtmetaal dat de Grand Cherokee, in combinatie met het contrasterende dak en de achterspoiler, een indrukwekkende verschijning maakt. Het interieur zit vol met Palermo-leer en in 16 standen verstelbare voorstoelen inclusief massagefunctie, verwarming en ventilatie.

Scherm voor passagier

De cockpit is voor die bijna 98 mille verder verrijkt met twee 10-inch schermen, een McIntosch-geluidssysteem met liefst 19 speakers en sfeerverlichting. Optioneel is er zelfs een derde 10,25-inch scherm. Die is dan voor de passagier. Qua veiligheid zit deze introductieversie ook riant in z’n spullen, met onder andere een Level 2 autonome rij-assistent, een parkeerassistent en een nachtzichtcamera.

Keuze voor een aandrijflijn is er zoals gezegd niet. Wie een Grand Cherokee in ons land bestelt, moet genoegen nemen met de 4xe. Het is een aanduiding die we al lang en breed kennen van Jeep. In de neus van de Amerikaan ligt een 2,0-liter viercilinder, terwijl er een elektromotor tussen de vierpitter en de automatische transmissie plaatsneemt. Samen zijn ze goed voor 380 pk en 637 Nm. De 17,3 kWh-accu maakt het mogelijk om maximaal 51 kilometer volledig elektrisch te rijden.

Prijs Jeep Grand Cherokee

Jeep verwacht dat de Grand Cherokee na de zomer in Nederland is. Daarbij is het overigens nog niet zeker of de auto in ons land ook daadwerkelijk 97.900 euro kost. Jeep geeft in kleine lettertjes namelijk aan dat de waarden voor brandstofverbruik en CO2-uitstoot zijn gemeten door Jeep tijdens proeven voor de goedkeuring. Die zijn ‘mogelijk onderhevig aan aanpassing, afhankelijk van de definitieve homologatie.” Mogelijk dat de prijs voor de kersverse Jeep dus iets hoger op lager uitvalt dan nu gecommuniceerd. Goedkopere en minder rijk uitgeruste varianten worden naar alle waarschijnlijkheid later aangekondigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.