Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 30 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Porsche eert succesvolste Mexicaanse coureur met fraaie one-off 911

Vijftig jaar na het overlijden van Mexico’s succesvolste coureur, Pedro Rodríguez, komt Porsche met een bijzondere ode aan deze coureur. Het merk heeft namelijk een one-off Porsche 911 Turbo S gebouwd.

Pedro Rodríguez was de oudere broer van Ricardo Rodríguez en kende de nodige successen in de Formule 1. De Mexicaan won in 1967 de Grand Prix van Zuid-Afrika in zijn Cooper-Maserati en zou in 1970 datzelfde trucje overdoen in de BRM in België. Het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico, waar de Formule 1 sinds 2016 weer rijdt, is naar de twee broers vernoemd.

Le Mans

Dat Rodríguez een aardig potje kon sturen toonde hij aan door net zo succesvol te zijn in andere disciplines. Zo won hij de 24 uur van Le Mans en stond hij vier keer op de hoogste trede in de 24 uur van Daytona. Hij is daarmee de meest succesvolle Mexicaanse coureur ooit.

Uiteraard had Pedro Rodríguez een link met Porsche, want hij hielp het Duitse merk in 1970 en 1971 aan de titel in de lange-afstandsraces. Acht van zijn elf zeges met het merk behaalde hij met de legendarische 917 KH met de iconische Gulf-livery.

Een échte one-off van Porsche

Maar veiligheid was in die tijd wel een probleem. Uiteindelijk zou ook Pedro Rodríguez komen te overlijden bij een crash. Dat gebeurde op 11 juli 1971 op de Norisring in het plaatsje Nuremberg. Als een ode aan zijn bijzondere prestaties komen de Latijns-Amerikaanse en Mexicaanse afdelingen van Porsche met een one-off van de 911 Turbo S.

“Deze auto heeft unieke elementen die geen enkele andere auto ter wereld zou kunnen hebben”, vertelt Camilo San Martin, de directeur van Porsche Mexico. Aan die woorden is niks gelogen, want Porsche heeft deze configuratie, met speciale details en uitrusting, achter slot en grendel gegooid in zowel de configurator als in het productiesysteem. Verwacht dus niet dat er toch ineens meer exemplaren komen.

Het zit ‘m in de details

Maar wat maakt de one-off dan zo uniek? Uiteraard valt direct de Gulf-livery op, als eerbetoon aan de auto waarin Pedro Rodríguez een deel van zijn successen boekte. Maar het gaat wel verder dan dat, want de wielen zijn speciaal ontworpen en gehuld in hoogglans zwart. Op de deuren zijn in witte cirkels een grote nummer 2 in zwart geplaatst, in de stijl van de 917 KH.

Op de B-stijl is een plakkaat gezet met een silhouet in de vorm van die 917 KH en kleuren van de Mexicaanse vlag. Ook staan daar de naam van Pedro Rodríguez en diens handtekening erop. Op de koolstofvezel instaplijsten op de deurframes is hetzelfde detail toegevoegd, al licht die bij het openen op. Onder de achterspoiler staan de acht races geschreven die hij won in de Porsche 917 KH.

Voor het goede doel

Ook binnenin is de one-off Porsche 911 Turbo S van details voorzien. De grafietblauwe, leren bekleding is voorzien van oranje stiksels. Op de hoofdsteunen vinden we weer de silhouet van de 917 KH terug en op de centrale armleuning staat de handtekening van Mexico’s meest succesvolle coureur. Om het plaatje compleet te maken is de sleutel ook in de blauwe Gulf-kleur gehuld en voorzien van de handtekening van Pedro Rodríguez.

De one-off Porsche als een ode aan Pedro Rodríguez is niet te koop in die hoedanigheid. De zeer unieke sportauto zal later dit jaar op een veiling aangeboden worden. De opbrengst van de one-off gaat dan naar verschillende goede doelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.