Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 23 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Opvolgers Huracan en Aventador groeien naar elkaar toe

Met inmiddels een carrière van 7 jaar voor de Huracan en 10 jaar voor de Aventador komen de twee sportwagens niet in de buurt van het productierecord van de 17 jaar gebouwde Countach. Lamborghini onderneemt ook geen poging, want de opvolgers zijn aanstaande.

In 2023 komt het eerste nieuwe model en dat is de vervanger van de Aventador. Met een introductiejaar van 2011 is het huidige topmodel dan precies twaalf jaar op de markt. In die periode gaven de Italianen de Aventador verschillende modificaties en het merk lanceerde onlangs nog een afscheidseditie onder de noemer ‘Ultimae’. De versie deelt zijn technische basis en architectuur met de S en de eerdere LP700-4, maar de volgende editie start vanaf een leeg vel papier.

Nieuwe architectuur en V12-motor

Tegenover Autovisie geeft Lamborghini-topman Stephan Winkelmann in een exclusief interview aan dat de opvolger van de Aventador een compleet nieuwe architectuur krijgt. Ook de motor wijkt af van de bestaande V12-krachtbron en de fabrikant introduceert een nieuwe designtaal. Voor de eerste maal zal het topmodel van Lamborghini over een geëlektrificeerde aandrijflijn beschikken. Het wordt een stekkerhybride, waarbij de elektromotor aan de twaalfcilinder wordt gekoppeld. De Italianen blijven de V12-motor trouw zolang het kan, want de V12-motor is Lamborghini en Lamborghini is de V12-motor. Lamborghini Aventador SVJ Coupe518299Lamborghini Aventador SVJ Coupe

Zware taak

Op de nieuwe sportwagen rust een zware taak, mocht Lamborghini eisen dat het topmodel succesvoller wordt dan zijn voorganger. De Aventador is een ongekend groot succes. Het is hét snelst verkopende V12-model ooit. Werden er van de Diablo minder dan 3000 vervaardigd, met de Murciélago wist Lamborghini in kortere tijd een derde meer exemplaren dan zijn voorganger af te zetten. De Aventador is de eerste Lamborghini met V12-krachtbron waarvan het productievolume uit vijf cijfers bestaat. Het model passeerde afgelopen jaar de 10.000 eenheden, waarmee het de op drie na meest verkochte Lamborghini ooit is. Hij moet de Huracan, Urus en Gallardo voor zich dulden. Lamborghini Aventador

Huracan-opvolger voor 2024

De Huracan voert momenteel de lijst aan, al zal de sportwagen spoedig worden gepasseerd door de Urus waarvan er jaarlijks twee keer zoveel worden verkocht. Bovendien is het einde van de Huracan in zicht. Voor 2024 staat de volgende generatie op de agenda. Niet voor niets is de onlangs geïntroduceerde STO slechts twee jaar leverbaar, want daarna bouwt Lamborghini de productielijn om voor de volgende editie. In de traditie van het merk krijgt hij net als de Aventador-vervanger een nieuwe naam. Dat is niet het enige nieuwe aan de auto. Het is nog maar de vraag of de sportwagen trouw blijft aan de V10-motor. Ook het instapmodel stapt over op plug-in hybride-aandrijftechniek en de vraag is of die technologie op een V10-motor wordt geïntegreerd. Hoewel de tiencilinder twee generaties bestaat, is er verder geen historie met het blok. Het zou zomaar kunnen dat de nieuwe editie slechts een V6-motor krijgt, wel geëlektrificeerd.

Audi R8 en TT krijgen definitief geen opvolger

Audi haakt af

Sowieso vervangt Lamborghini de complete architectuur. De bestaande Huracan kwam er net als zijn voorganger Gallardo door een samenwerkingsverband met Audi, maar de Duitsers hebben beslist geen R8 meer in traditionele vorm uit te brengen en daarmee valt een financieel voordeel voor de ontwikkelingskosten weg. De Italianen staan er nu alleen voor en dat heeft ertoe geleid dat de vervangers van de Huracan en Aventador delen van de architectuur delen. De vraag of Winkelmann het in een percentage kan uitdrukken, bleef door de topman onbeantwoord. Hij voegde er aan toe dat het om onderhuidse componenten en delen gaat. Zou de krachtbron dan ook een halve V12-motor worden, nu die krachtbron nieuw is en van dezelfde plug-in technologie beschikt? Op die antwoorden is het nog wachten.

EXCLUSIEF: VIDEO LAMBORGHINI HURACAN STO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.