Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ook Renault komt met nieuwe waterstofauto

Groot nieuws bij Renault, want de Fransen laten binnenkort een waterstofauto zien. Daar weten we alleen nog helemaal niks over.

Renault stuurde vandaag namelijk een duistere foto de wereld in. Daarop zien we een concept car, die de Franse autobouwer in mei van dit jaar helemaal laat zien. En we zijn er wel heel benieuwd naar, want het wordt een waterstofauto.

Geen onbekend terrein

Waterstof is niet een onbekend terrein van Renault, want de bedrijfswagentak van het merk is er ook al mee bezig. Het is voor het eerst dat de autobouwer het koppelt aan een personenauto. Of het model snel in productie gaat, is bovendien nog maar de vraag. In mei krijgen we namelijk eerst een concept car te zien.

Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris

Opmerkelijk is is dat Renault niet spreekt over een ‘conventionele’ brandstofcel, zoals Toyota nu levert in de Mirai. In plaats daarvan spreekt het over een waterstofmotor. Een ‘verbrandingsmotor’ dus, die op waterstof loopt. Zoiets zien we nog niet in productie-auto’s, al is het Toyota al wel gelukt om waterstof als brandstof te gebruiken voor de (aangepaste) driecilinder in de GR Yaris.

Wel een brandstofcel?

Tegelijkertijd meldt Renault ook dat deze auto gaat meehelpen in de doelstelling om tegen 2030 ‘een 100 procent elektrische energiemix te bereiken’. Dat zou juist weer aangeven dat deze nieuwe Franse auto wél een brandstofcel bevat, waarmee ook deze waterstof-Renault in wezen een model met elektromotoren wordt.

Dus tóch: ook Renault volledig elektrisch vanaf 2030

Renault Austral
Renault Austral

Kortom: laten we nog even afwachten tot mei van dit jaar. Dan trekt Renault het doek van de auto, die overigens volledig onder leiding van nieuwe designbaas Gilles Vidal is getekend. Binnenkort kunnen we bovendien nog een model van de Franse autobouwer verwachten. Het gaat om de Austral, die de Kadjar opvolgt. Die auto krijgt vooralsnog geen volledig elektrische aandrijflijn. Wel komt-ie als hybride op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.