Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Van deze Rolls-Royce Wraith begrijp je helemaal niets

Rolls-Royce presenteert weer een nieuwe, zeer gelimiteerde uitvoering van een van zijn modellen. En daar snap je echt helemaal niets van.

Wat we wel begrijpen, is dat een merk als Rolls-Royce weer een gelimiteerde uitvoering uit de mouw schudt. De wereld van dure, exclusieve auto’s groeit enorm, dus het is logisch dat fabrikanten daarop inspelen met modellen als deze. Nee, het onbegrijpelijke aspect van deze Wraith zit ‘m in z’n uiterlijk.

Cryptische code

We hebben het namelijk over de Kryptos, en dat is nogal een, eh, cryptische auto. In totaal worden er 50 auto’s voor deze collectie gebouwd en al die exemplaren bevatten samen een cryptische code, die op dit moment alleen kan worden opgelost door de ontwerper en CEO van Rolls-Royce.

Rolls-Royce Wraith

“Ik ben als ontwerper altijd gefascineerd door het feit dat je met symbolen, pictogrammen en cijfers kunt communiceren die maar door een kleine groep mensen worden begrepen. Pas als je de sleutel vindt kun je de volledige betekenis van een object waarderen. Anders is het alleen maar een kunstwerk, niets meer dan dat”, zo vertelt Kryptos-ontwerper Katrin Lehmann.

Reis

Maar wie de Rolls-Royce Wraith koopt, die in Nederland voor iets minder dan vier ton op de prijslijst staat, snapt dus in het begin geen hout van alles wat zijn auto bijzonder maakt. Het is de bedoeling dat ze vanaf het begin van hun Wraith-bezit beginnen aan ‘een cryptografische reis’. Je moet er maar zin in hebben.

Rolls-Royce Wraith

Die reis begint bij de Spirit of Ecstasy, waarin een detail is gegraveerd die een eerste hint voor de speciale code geeft. Alle auto’s uit de Kryptos-collectie zijn gespoten in Delphic Grey, een voor velen nietsvermoedende kleur. Tot de zon erop valt, want dan verschijnen er allemaal kleine tekentjes op het koetswerk die een volgende hint over de verborgen code geven.

Code in het interieur

In het interieur gaat het thema verder. Ook de dorpellijsten, stoelen, deurvakken, middentunnel en het dashboard bevatten verwijzingen naar de cryptische code van de specifieke Wraith uit de Kryptos-collectie. Bijzonder is wel de sterrenhemel van de Rolls-Royce, die nu is voorzien van een bijzondere lichtsignatuur en uiteraard een bepaalde boodschap uitdraagt.

Rolls-Royce Wraith

In tijden waarin de reguliere autowereld het enorm zwaar heeft, is het op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen dat de Britten met deze bizarre Wraith op de proppen komen. Maar stiekem zijn we wél benieuwd naar die speciale code.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.