Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Lotus Elise S2 met supercharger

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Lotus Elise.

Eerder hebben we al eens onderzocht hoe leuk de Engelsman is als occasion. De tweezitter bleek een feestelijke en onverwachts degelijke auto, zo lees je in onze koopwijzer.

De tweede generatie Lotus Elise

De eerste generatie komt in 1996 op de markt na een zeer korte ontwikkelingsperiode, en is een regelrechte hit. Met dank aan investeringen van General Motors krijgt het succes in 2000 een vervolg met de Elise S2. De evolutie van het origineel is volwassener, praktischer en beter afgewerkt, en noteert opnieuw goede verkoopaantallen.

Lotus Elise, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De vormgeving is agressiever dan voorheen, met spitse koplampen, wulpse heupen en een langere achterpartij met geïntegreerde spoiler. Lagere dorpels, een minder onhandige kapconstructie en een bagageruimte van 115 liter voegen meer gebruiksgemak toe.

Afscheid van legendes geeft Lotus een topjaar

“Tijdens de levensloop van de Lotus Elise wordt steeds meer luxe toegevoegd. Mede onder invloed van het Amerikaanse koperspubliek, en zelfs ‘decadente’ zaken als vloermatten, radiovoorbereiding, elektrische ramen, airco en bekerhouders zijn leverbaar. […] Comfort en veiligheid is niet per se verkeerd, maar het betekent ook meer gewicht. Veel Lotus-puristen geven dan ook de voorkeur aan de kaalste en lichtste uitvoeringen.”

Een aparte motor voor Amerika

De Elise S2 heeft wederom een 1,8-liter Rover K-Series viercilinder (122 pk, 0-100 in 5,9 s). Dezelfde motor met VVC variabele kleptiming levert 160-190 pk. Omdat Lotus de Elise in de Verenigde Staten wil verkopen, en de viercilinder van Rover niet voldoet aan de Amerikaanse emissie-eisen, monteert het in 2004 een aluminium Toyota/ Yamaha 1.8 VVTL-i viercilinder in de 111R (192 pk/5,2 s). Door demontage van een mechanische compressor op dezelfde motor ontstaat in 2008 de Elise SC (220 pk/4,6 s).

Lotus Elise, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Standaard heeft de Elise S2 een close ratio vijfversnellingsbak en achterwielaandrijving. Een handgeschakelde zesbak is er aanvankelijk alleen in combinatie met de sterkste Toyota-motor, maar vindt later zijn weg naar andere uitvoeringen.

De Lotus Elise occasion

Autovisie vindt een Elise S2 occasion met de 1,8-liter motor die goed is voor 122 pk. De zestienklepper werd door een Lotus-dealer voorzien van supercharger. Volgens de advertentie levert de krachtbron nog altijd die 122 pk, wat het exacte vermogen van deze variant is, is niet bekend. De latere SC-variant, waarbij de letters staan voor Supercharged, kwam ver boven de 200 pk uit.

De auto komt uit 2002, is origineel in Nederland geleverd en heeft nog geen 40.000 kilometer op de teller staan. Voor het Engelse plezier vraagt de verkoper net geen 35 mille.

Zo actief is de Lotus Elise in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.