Autovisie
Autovisie Nieuws 21 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Designbaas Mercedes: ‘Nieuwe SL in de geest van 300 SL’

Op het moment dat Autovisie met Mercedes’ designbaas Gorden Wagener spreekt, komt Autovisie-volger Robert-Jan de nieuwe generatie SL in gecamoufleerd pak tegen. Voor Wagener is het de eerste editie van de legendarische ‘Sport Leight’ die onder zijn supervisie op de markt komt.

Wagener geeft aan dat de open 2+2 een verrassend ontwerp kent. Hij verlekkert zich nu al op de onthulling van de roadster. Hij mag uiteraard nog niets over de nieuweling zeggen, maar verklapt alvast dat het ontwerp in de geest van de aloude 300 SL is. Het wordt geen retroklassieker, maar bepaalde elementen delen de twee roadsters met elkaar, zo laat de succesvolle designbaas weten.

Mercedes-AMG SL
Robert-Jan Franken

Carport

Met dank aan Wagener krijgt de nieuwe SL een softtop. Daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. Toen Autovisie de ontwerpchef in 2014 sprak en hem enkele vragen over het ontwerpen van een Coupé-Cabriolet stelde, liet de Duitser weten: “Wie zegt dat de nieuwe SL een inklapbare hardtop krijgt? Ik dien het voorstel met een softtop in.” Wagener legde uit dat de SL helemaal geen inklapbare hardtop hoefde te hebben. “De kopers van een SLK parkeren hun auto op straat, maar de clientèle van de SL hebben een carport of garage waar zij de roadster ’s nachts neerzetten”, verklaarde hij.

Nieuwe Mercedes-AMG SL vervangt GT Roadster

Geen V12 meer voor de Mercedes-AMG SL

Klapdak-primeur

Dik zes jaar later bevestigde Mercedes-Benz de terugkeer van de softtop op Mercedes’ langstlopende productnaam. De afgelopen twee edities beschikten beide over een inklapbare hardtop. Zo’n klapdak had Mercedes overigens al voor de SL R129 uit 1989 in gedachte. Uiteindelijk werd voor die generatie voor een softtop en een afneembare hardtop gekozen. Het klapdak debuteerde zodoende voor Mercedes-Benz op de kleinere SLK in 1996.

Mercedes-AMG SL
Robert-Jan Franken

Laatste ronde

Getuige de foto’s van Robert-Jan, die de Amerikaanse specificatie vastlegde, zet Mercedes momenteel de puntjes op de i. Het laatste camouflagemateriaal schudt de nieuweling binnenkort van zich af. De verkoopstart staat voor dit voorjaar gepland. Bij de marktintroductie vormt de SL 63 het topmodel, maar de Duitsers plannen meerdere motorversies. Aan de basis staat een zescilinderversie as 43. Daarboven staat de 53, eveneens met zes-in-lijn motor. Boven de 63 komt nog een plug-in hybrideversie met V8-motor en elektro-ondersteuning. Deze SL 73 komt in een later stadium.

Mercedes-AMG SL
Robert-Jan Franken

Broer van de GT

Types met de bekende driecijferige aanduidingen komen er niet. De SL maakt deel uit van het Mercedes-AMG-programma. Binnen die productlijn neemt hij de rol van de GT Roadster over. De GT komt er in zijn nieuwe gedaante alleen als Coupé.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.