Autovisie
Autovisie Nieuws 23 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

‘Mitsubishi heroverweegt afscheid Europa’

Komt Mitsubishi terug op het eerdere besluit om zich terug te trekken uit Europa? Dat is mogelijk, zo schrijft Financial Times vandaag. Volgens de Engelse zakenkrant overweegt Mitsubishi om in Europa actief te blijven na veelbelovende gesprekken met Renault en Nissan.

Het Japanse merk kondigde afgelopen zomer aan de verkoopactiviteiten in Europa vanaf eind 2022 te staken. In een tijdsbestek van twee jaar zou Mitsubishi zijn verkooporganisatie afbouwen. Daarnaast brengt het merk geen nieuwe modellen meer in Europa uit. De gefacelifte Eclipse met plug-in hybride-aandrijflijn vormt een uitzondering.

Druk uitvoeren

Mitsubishi lijkt nu teruggefloten te worden door alliantiepartners Renault en Nissan. Het samenwerkingsverbond wil dat het Japanse merk in Europa actief blijft en productie van nieuwe modellen bij Renault en Nissan onderbrengt. Naar verluidt voeren Renault en Nissan wat druk op Mitsubishi uit. Reden voor het Japanse merk om het vertrekplan in de eerstvolgende boardmeeting te bespreken.

Mitsubishi 1974 Nederland

Plannen gesmeed

Volgens de Financial Times hebben de drie autobouwers al plannen gesmeed over hoe Mitsubishi actief kan blijven in Europa. Het kan gebruikmaken van de overcapaciteit in de Renault-fabrieken. Wanneer de fabrikant besluit in Europa te blijven, dan gaat het modellengamma bestaan uit Renault-modellen met een hertekend ontwerp en andere merkwapens. Binnen de alliantie is namelijk besloten dat het merk met het grootste marktaandeel de leiding in de regio neemt. Voor Mitsubishi is Azië sterk, terwijl Europa ‘in handen is’ van Renault. Amerika is een groot territorium van Nissan bijvoorbeeld.

Alliantie Renault, Nissan, Mitsubishi: andere rolverdeling

Speculaties

Geen van de drie merken wil reageren. Het enige dat de fabrikanten laten weten, is dat er niet op geruchten en speculaties wordt gereageerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.