Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 24 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Superstation: Porsche Taycan Cross Turismo – Review

De Porsche Taycan Cross Turismo maakt in de aanloop naar zijn marktintroductie in mei een wereldreis. Vanachter het stuur van een nog licht gecamoufleerde Turbo S vertellen we de ins en outs van de elektrische superstation.

Foto’s: Jérôme Wassenaar

De Porsche Taycan Cross Turismo moet een flinke bijdrage gaan leveren aan de totale verkoop van elektrische auto’s van het luxe merk. Over tien jaar zal namelijk naar verwachting tachtig procent van de verkochte Porsches een EV zijn. In de Nederlandse sneeuw konden we een eerste indruk op doen met de superstation.

Grotere bodemspeling

De Porsche Taycan Cross Turismo krijgt een veelzijdiger karakter dan de sportiever gepositioneerde normale Taycan. Daarom heeft de nieuwe variant een speciale gravelmodus, waarin hij een grotere bodemspeling heeft. Om net iets verder te komen buiten de geasfalteerde wegen.

Audi E-tron GT vs. Porsche Taycan: dit zijn de verschillen

Meer dan 1000 Nm

De Porsche Taycan Cross Turismo zal vanaf mei geleverd worden in drie versies. Als 530 pk sterke 4S, de 680 pk krachtige Turbo en de Turbo S met 761 pk. Uiteraard voorzien van Porsches vooralsnog unieke 800 Volt-boordnet om tot 270 kW te kunnen laden en gedurende langere tijd op extreem hoog niveau te kunnen presteren. Verwacht voor de Turbo S ook gewoon een sprinttijd van minder dan drie tellen vanuit stilstand naar 100 km/h. Desnoods tientallen keren achter elkaar.

Geen RWD

De Porsche Taycan Cross Turismo wordt alleen leverbaar met vierwielaandrijving. Dat betekent dat hij altijd een motor voorin en een motor achterin heeft. Een achterwielaangedreven versie, zoals van de Taycan wel wordt geleverd, past niet in filosofie van de Cross Turismo.

Vergelijkbaar met Sport Turismo

De Porsche Taycan Cross Turismo is een bekend recept binnen het modellenprogramma, want van de Panamera levert Porsche een Sport Turismo. De exacte gegevens over het extra gewicht, de grotere kofferbak en de prijs zijn nog niet bekend. Maar volgens een Duitse woordvoerder zijn de verschillen tussen de Taycan en de Taycan Cross Turismo vergelijkbaar met de Panamera en Panamera Sport Turismo. Dat zou betekenen een 20 kg hoger wagengewicht, 20 liter meer bagageruimte tot aan de bovenzijde van de achterbank, meer hoofdruimte achterin en een relatief geringe meerprijs.

Porsche Panamera (2020) – Een nieuwe stekker én de Turbo S – Video

Zou jij in de Lamborghini Sian willen meerijden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.