Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Je raadt nooit welke automerken de oudste modellen hebben

Facelifts, updates, naamsveranderingen en nieuwe modellen. Automerken zijn voortdurend bezig met het vernieuwen van hun modellengamma en verbeteren van de verkoopcijfers. Echter, er zijn ook modellen die ontzettend lang in productie zijn. Dit zijn de oudste modellen die je nu nog kan kopen.

De auto’s die nu in productie zijn hebben niet zo’n lange loopbaan achter de rug als sommige modellen vroeger. Zo werd de Volkswagen Kever het langstgeproduceerde model ooit en werd-ie 65 jaar lang geleverd.

Lada heeft de oudste modellen van alle automerken

Het Engelse medium Motor1 deed onderzoek naar de oudste modellen van automerken die je nu nog kan kopen. Op basis van 705 modellen van 30 fabrikanten is te zeggen dat Lada gemiddeld de oudste modellen heeft. De 4×4 trekt het gemiddelde omlaag. Dit model is al sinds 1977 in productie. De Niva is slechts een jaar jonger. De gemiddelde modelleeftijd van Lada’s is 18,9 jaar.

Tesla heeft de oudste modellen van alle EV-fabrikanten

Hoewel Lada wellicht niet zo opvallend is, verbaast je waarschijnlijk het automerk op de tweede plek: Tesla. De Model S is al sinds 2009 in productie en zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd van de modellen op 7,8 jaar ligt. Met deze cijfers heeft het merk van Elon Musk gemiddelde het oudste modellenaanbod van alle fabrikanten van elektrische auto’s.

Xpeng en Nio hebben de jongste modellen van alle automerken

Aan de andere kant van het spectrum staan merken als Xpeng en Nio. Het oudste model van Xpeng, de G3, komt uit 2018. De gemiddelde leeftijd ligt op slechts 2,6 jaar. Ook de gemiddelde leeftijd van de modellen van Nio ligt op 2,6 jaar.

Nio ET7, Tesla Model S, oudste model, langstgeproduceerde auto, Tesla,
Nio ET7. (Afbeelding: Nio)

Autovisie-redacteur Stijn Kuster reed een paar weken geleden nog met de Nio ET7, het eerste model van het merk in Nederland. Of de luxe sedan Tesla kan overtreffen, zie je in onderstaande video.

Topsnelheid en 0-200 km/h – Hoe snel is de Tesla Model X Plaid écht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.