Autovisie
Autovisie Nieuws 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Mercedes T‑Klasse alleen elektrisch naar Nederland

Mercedes-Benz Nederland geeft een vervolg aan de Citan, maar de importeur kiest ervoor om de T-Klasse gedoopte personenautovariant alleen met een elektrische aandrijflijn aan te bieden. De benzine- en dieselversies steken officieel de grens niet over.

T-Klasse, zo luidt de nieuwe naam voor de personenautoversie van de tweede generatie Citan. Daarmee kiest Mercedes-Benz voor een aanduiding die in het personenautoprogramma past. Het merk heeft reeds onder andere de A-, B-, S- en V-Klasse in het gamma. In Nederland luidt de naam echter anders, aangezien de T-Klasse als T160 en T180 niet komen. De importeur haalt louter de elektroversie deze kant op en die is EQT gedoopt. Overigens moet de fabrikant de EQT nog voorstellen. Van de T-Klasse is het doek reeds getrokken, zoals de foto’s laten zien.

Mercedes-Benz T-Klasse

Drieling

De T-Klasse is net als zijn voorganger in samenwerking met Renault ontwikkeld. De Fransen deden het werk, de fabrikant de facelift van de Kangoo door er een nieuw front op te zetten. De Kangoo en T-Klasse zijn overigens geen tweeling, maar een drieling. Renaults alliantiepartner Nissan stapte ook in het project voor zijn Townstar. De drie telgen worden allemaal door Renault in Noord-Frankrijk vervaardigd.

Mercedes-Benz T-Klasse

Open Sesame-deur

Van de productielijn rolt in eerste instantie de korte variant. Later komt een verlengde uitgave met een extra zitrij. Het basisontwerp met vijf zitplaatsen meet 4,498 meter in de lengte. Breedte en hoogte komen tot respectievelijk 1,859 en 1,811 meter. Mercedes geeft aan dat binnen deze afmetingen ruimte is voor drie kinderzitjes op alleen al de tweede zitrij. Toegang tot die zitplaatsen krijg je door een schuifdeur. De bagageruimte is toegankelijk voor een grote klep, maar voor wie aan de achterzijde geregeld weinig bewegingsvrijheid heeft, biedt Mercedes-Benz ook twee deurtjes.

Bij Renault staat de Kangoo ook als Open Sesame-versie op de prijslijst. Deze uitvoering heeft een voorste passagiersdeur en schuifdeur die rechtstreeks op elkaar aansluiten. Een b-stijl ontbreekt. De Open Sesame-constructie komt ook voor de T-Klasse beschikbaar. Mercedes-Benz zal de voorziening in eerste instantie niet aanbieden, aangezien contractueel is vastgelegd dat Renault voor enkele maanden het alleenrecht heeft.

Mercedes-Benz T-Klasse

Benzine en diesel

De T-Klasse en dus ook de latere EQT krijgt onder andere het MBUX-infotainmentsysteem, een elektronische handrem, sleutelvrije entree en zeven airbags. Het definitieve leveringsprogramma volgt later, wanneer Mercedes de EQT presenteert. De T-Klasse-modellen zijn er elders met een 102 pk sterke 1.3-benzinemotor (T160), een 1,5 liter dieselmotor met 95 pk (T160d) en 145 pk (T180d).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.