Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is het Nederlandse zonne-autootje voor in de stad

Terwijl we allemaal met smart wachten op de Lightyear One, is er vandaag een andere zonne-auto uit Nederland aangekondigd. Dit is de Squad Solar City Car.

Hij kan je wel bekend voorkomen, want we schreven al eerder over de auto van voormalig Lightyear-medewerkers Robert Hoevers en Chris Klok. Een paar jaar terug richtten ze Squad Mobility op met als doel een betaalbare zonne-auto voor in de stad te bouwen.

In 2023 op de markt

De Squad Solar zou in 2021 op de markt verschijnen, maar na een periode van radiostilte is het zonnekarretje nu écht aangekondigd. Het gaat hier om de productieversie die in 2023 op de markt verschijnt.

En dus heeft de auto ook een definitieve prijs. Vandaag kondigt het bedrijf aan dat de Squad Solar 6250 euro kost, exclusief belastingen. Daarmee is-ie een stuk goedkoper ten opzichte van een van z’n belangrijke concurrenten: de Biro. Die kost, inclusief belastingen, namelijk minstens 13.495 euro. De Citroën Ami kost met een vanafprijs van zo’n zeven mille net wat meer.

Rijden kan al vanaf 16 jaar

De Squad Solar wil dus duidelijk de concurrentie aan gaan met andere vervoersmiddelen, zoals elektrische scooters. Ook dit zonne-autootje mag je besturen als je zestien jaar oud bent en je brommerrijbewijs hebt gehaald. De topsnelheid bedraagt zodoende ook 45 km/h. Later komt er een snellere versie, die maximaal 70 km/h kan rijden.

Ga je rijden, dan is de batterij goed voor een bereik van 100 kilometer. De zonnecellen op het dak zorgen op een mooie zomerdag voor 20 kilometer aan rijbereik. Klinkt als weinig, maar in de zomer kun je waarschijnlijk heel wat zonnekilometers maken als je in de stad woont. De gemiddelde Europeaan rijdt per dag namelijk gemiddeld zo’n 12 kilometer met een stadsauto. Schijnt de zon niet, dan kun je de Squad Solar uiteraard gewoon via het stopcontact opladen.

Vier zitplaatsen

In de Squad Solar is ruimte voor twee personen en wat bagage. De vierwieler heeft deuren en ruiten, al kunnen de deuren ook verwijderd worden. Bekerhouders, een telefoonhouder en USB-aansluiting zorgen voor enige luxe aan boord. Later komt er ook een variant met vier zitplaatsen. En omdat-ie maar 2,4 vierkante meter van het wegdek opeist, kunnen er drie Solar Squads op één parkeerplaats staan.

Overigens meldt het bedrijf dat de Squad Solar ook geschikt is voor deelplatforms. De auto is uiteraard simpel maar robuust, terwijl het interieur is ontworpen zodat het makkelijk schoongemaakt en gerepareerd kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.