Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Benz EQXX verbreekt z’n eigen record

De Mercedes-Benz EQXX zette dit jaar al een record neer door meer dan 1000 kilometer te rijden op een acculading. Dat heeft het model nu alweer overtroffen.

De EQXX onderging de recordpoging eerder dit jaar, in april. En omdat een batterij beter presteert als het buiten wat warmer is, besloot Mercedes-Benz de gestroomlijnde concept car nóg een keer uit te laten op het asfalt. Met resultaat, want de auto wist een nog lager verbruik te realiseren.

1008 kilometer

Even terug naar die eerste recordpoging, eerder dit jaar. De extreem gestroomlijnde EQXX (aerodynamischer dan een rugbybal) reed toen van Sindelfingen, de thuisbasis van Mercedes-Benz, naar Cassis aan de Franse Rivièra. Een rit van 1008 kilometer, maar bij aankomst bleek dat de auto nog 140 kilometer kon rijden. Dat correspondeerde met een accupercentage van zo’n 15 procent.

Mercedes EQXX, efficiëntste elektrische auto, EV

1000+ km elektrisch rijden zonder op te laden, deze Mercedes kan het

Dan de keiharde cijfers: de EQXX haalde een gemiddeld verbruik van 8,7 kWh per 100 kilometer. De gemiddelde snelheid bedroeg 87,4 km/h, terwijl de auto ook een aantal keer een snelheid van 140 km/h aantikte. Buiten schommelde de temperatuur tussen de 3 en 18 graden Celcius en de route was natuurlijk golvend.

Naar Silverstone

Heel nette cijfers, maar dat is deze week dus weer verbeterd door de Duitsers. Ditmaal ging het om een reis van Stuttgart naar Silverstone, in het Verenigd Koninkrijk. Dat was een rit van 1202 kilometer, waarbij de EQXX onderweg niet hoefde te laden.

Mercedes EQXX, efficiëntste elektrische auto, EV

De gemiddelde snelheid lag wat lager, met 83 km/h. Maar dat is niet gek gezien de route die de auto heeft moeten rijden, waarbij hij de oversteek van Frankrijk naar Engeland moest maken. Opnieuw tikte de EQXX meerdere keren de 140 km/h aan. Bij temperaturen van maximaal 30 graden kwam het verbruik uit op 8,3 kWh per 100 kilometer.

Nederlands tintje

De bijzondere reis van de EQXX heeft overigens ook een Nederlands tintje. Op het circuit van Silverstone werd de auto namelijk opgewacht door niemand minder dan onze eigen Nyck de Vries, die voor het Formula E-team van Mercedes-Benz rijdt. En alsof die 1202 kilometers nog niet genoeg waren, nam hij de auto daarna ook nog mee op het circuit. Daar reed hij nog eens 11 ronden met de EQXX, die vrijwel constant op de top van z’n kunnen (140 km/h) moest presteren.

Deze Mercedes-Benz EQXX is aerodynamischer dan een rugbybal

De Mercedes-Benz EQXX heeft overigens een batterij met een capaciteit van zo’n 100 kWh. Wat de productieplannen van de Duitsers met het model zijn, is niet helemaal bekend. Naar verluidt denkt het aan een zeer gelimiteerde oplage van de EQXX, zo’n 250 auto’s. Verschillende elementen van het model worden overgenomen op andere auto’s die Mercedes-Benz in de komende jaren introduceert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.