Autovisie
Autovisie Nieuws 8 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Meerdere exemplaren Aston Martin V12 Speedster voor Nederland

Hij is eindelijk officieel, de Aston Martin V12 Speedster. De Engelse sportwagenfabrikant kondigt de door Autovisie afgelopen oktober wereldkundig gemaakte open tweezitter voor 2021 aan. De eerste exemplaren moeten nog dit jaar in productie gaan. Voor de Nederlandse markt zijn al verschillende orders genoteerd. Ook in België komen enkele exemplaren op de weg.

Naar verluidt komt zo’n tien procent van de totale productie naar de Benelux. In totaal maakt Aston Martin slechts 88 stuks van de V12 Speedster. Hij is exclusief, dat is zeker. Te meer omdat Ferrari van zijn SP1 en SP2 ‘maar liefst’ 499 stuks vervaardigd en McLaren van zijn open tweezitter 399 exemplaren maakt. Het trio volgt allemaal hetzelfde concept van een open sportwagen zonder voorruit en dak, in de geest van de racewagens uit de jaren vijftig en zestig. Voor Aston Martin is het een knipoog naar de DBR1-racewagen waarmee het onder andere racete op Le Mans. Al eerder bracht Aston Martin een ode aan die succesvolle en roemruchte racewagen, maar tot een productiemodel kwam het destijds niet. De CC100 gedoopte barchetta bleef een studiemodel ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Engelse autobouwer in 2013.

Aston Martin V12 Speedster

Schetsen

De eerste schetsen van de V12 Speedster laten een volledig open model zien. Een dak ontbreekt, maar op de foto’s is te zien dat de stoelen van elkaar worden gescheiden. Mogelijk kiest Aston Martin voor dezelfde constructie als de eerdere Mercedes SLR McLaren Stirling Moss, waarbij de stoelen middels tonneaucovers zijn af te sluiten. Achter de stoelen zijn power domes aangebracht, waarin tevens een rolbeugel is opgenomen.

V12 met 700 pk

De V12 Speedster heeft een aluminium architectuur, zoals we van Aston Martin al decennia lang gewend zijn. Bijna centraal in het chassis hangt een V12-motor, zoals de naamgeving van de sportwagen al aangeeft. De krachtbron komt overeen met die in de DBS. Hij kent een slagvolume van 5,2 liter en perst uit de twaalf cilinders een vermogen van 700 pk. Het prestatieniveau is nog niet bekend, maar de topsnelheid ligt rond de 350 km/h. Via een achttrapsautomaat wordt het koppel van 700 Nm richting de achterwielen gedirigeerd.

Prijs V12 Speedster

De prijs van de Aston Martin V12 Speedster is nog niet bekend. Een richtprijs wordt evenmin afgegeven. De auto is puur handwerk. Verantwoordelijk voor de bouw van de sportwagen is Aston Martins personaliseringsafdeling Q, dat de wagen in Gaydon gaat maken. De bouw start later dit jaar. De overhandiging van de sleutels heeft in het eerste kwartaal van 2021 plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.