Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 8 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Bestverkopende auto van Bentley was geen SUV

Bentley draaide afgelopen jaar een goed jaar. Het verkocht meer auto’s dan de afgelopen zeven jaar, maar de Bentayga was vreemd genoeg niet het bestverkochte model.

De SUV is dé auto van het moment. Iedereen wil hoog boven de weg rollen en zich veilig voelen in een inefficiënt en benzineslurpend voertuig. Het is zelfs zo erg dat de groeiende SUV-verkoop de milieu-impact van de elektrische auto compleet verwaarloost. Maar aan de andere kant weten fabrikant het hoofd boven water te houden doordat ze veel val de dure kolossen kunnen slijten. Lamborghini is hier het schoolvoorbeeld van, en Aston Martin wil dat kunstje nadoen met de aankomende DBX. Voor Bentley werkte de magie van de SUV niet zo goed.

Verkoopgroei

De Bentayga is niet bepaald de mooiste SUV van het moment (wel de snelste) en wellicht dat hij daarom niet het bestverkochte model van de Britse fabrikant was afgelopen jaar. Bentley wist er 18% meer van de slijten dan vorig jaar. Maar dat cijfer valt in het niet bij de verkoopgroei die de Bentley Continental GT meemaakte. Door de komst van de V8-versies verkocht Bentley 54% meer Continental GT’s in 2019 dan het deed in 2018.

Bentley Bentayga Hybrid

In totaal steeg de verkoop van Bentley’s in 2019 met 5% ten opzichte van 2018. Het merk wist, schrik niet, maar liefst 11.006 auto’s van eigenaar te laten wisselen. Daarvan eindigden er 2.670 in Europa, 2.913 in Amerika, 1.940 in China. Thuismarkt Groot Brittannië kreeg 1.492 extra Bentley’s op het wegdek. Overige auto’s werden verdeeld over het Midden-Oosten, Japan, Korea en andere Aziatische landen.

Nieuwe klanten

Maar hoewel de Bentayga dus niet het bestverkopende model van Bentley is, is het toch een fijn model om in het aanbod te hebben. De SUV draagt sowieso zijn steentje bij aan de totale omzet, maar trekt vooral nieuwe klanten aan. Mensen die voorheen nog geen Bentley reden opteren met enige regelmaat voor de kolos. Volgens Bentley is zes op de tien Bentayga-kopers een nieuwe klant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.