Aston Martin Valkyrie voor Le Mans is geen hybride
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap-1zxe4wnj11w11_news.jpg)
Aston Martin heeft grootse plannen voor de Aston Martin Valkyrie. Het merk wil ermee gaan racen in de nieuwe hypercar-klasse in WEC. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen zal deze versie geen hybride-aandrijving krijgen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap-1zxe32h9h1w11_news.jpg)
De Aston Martin Valkyrie is vanaf het begin ontwikkeld als een hybride. Hij heeft een 1.014 pk sterke 6,5 liter V12 en een 160 pk sterke elektromotor in het midden liggen. Beide elementen ondersteunen elkaar prima, maar het is wellicht iets teveel van het goede voor de nieuwe LMP1/hypercarklasse in de WEC (World Endurance Championship). Als we Aston Martin mogen geloven zou de Valkyrie onveranderd gehakt maken van de concurrentie.
750 pk
Gelukkig voor de concurrentie blijft de Valkyrie niet onveranderd. Dit aangezien de FIA onlangs de regels aanpaste. En om daaraan te voldoen moeten de Britten hun hypercar flink downtunen. De regelmakers bepaalden namelijk dat het maximale systeemvermogen van auto’s in die klasse niet boven de 750 pk mag uitkomen. Een bijkomstigheid daarvan is dat een hybride-aandrijflijn niet meer verplicht is. Overigens schijnt deze aanpassing in de reglementen gedaan te zijn op aandringen van Aston Martin.
David King, baas van de sportafdeling van het merk, geeft aan dat het hij het niet nodig vindt om de hybride-elementen van de Valkyrie te behouden. Ze zijn volgens hem overbodig aangezien de V12 van zichzelf al goed is voor meer paardenkrachten.”We hebben een gigantische V12 die we gaan downtunen om hem klaar te maken voor de raceklasse. De straatlegale versie heeft hybride-elementen, de racewagen heeft dat niet.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F07%2Faston-martin-valkyrie-18-large-1.jpg)
Uiteindelijke regelgeving
“Aan een motor van dit formaat en gewicht wil je geen hybride- of elektrische elementen toevoegen. We willen ook geen kleinere motor plaatsen zodat we daar weer hybride aan toe kunnen voegen. Daarom was de discussie omtrent vierwielaandrijving, en gelijkwaardige tweewielaandrijving ook erg belangrijk bij het afronden van de uiteindelijke regelgeving,” vertelde King aan Sporstcar365.
De uiteindelijke raceversie van de Aston Martin Valkyrie op de Grand Prix van Silverstone van volgend jaar aan het publiek getoond worden. Op dit moment is de fabrikant nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en testen. King bevestigde dat de auto sowieso klaar is voor de start van het raceseizoen van de nieuwe hypercarklasse in de WEC. Deze gaat over ongeveer een jaar van start.
Lees ook:
Ook interessant
-
Koreaans merk komt nu naar Nederland met deze drie auto’s
-
Noodweer op komst: zo bescherm je jouw auto tegen hagelstenen
-
Nieuwe SUV heeft kleine accu en 1100+ km aan actieradius
-
Kinderen van de jaren 80 worden wild van deze Peugeot 208 GTi
-
Politie waarschuwt voor vluchtstrookbendes: zo herken je de truc
-
BYD Atto 2 vs. Citroën ë-C3 Aircross: wat is de beste crossover?
-
Nog steeds brandende Morning Midas: lading anders dan gedacht
-
Onderzoek wijst uit: dit licht kan veel ongelukken voorkomen
-
Vakantie met elektrische auto? In deze landen moet je zoeken naar een laadpaal
-
Chinese sedan verslaat Rimac Nevera op de Nürburgring
-
Gratis 40.000 liter benzine winnen? Bij dit tankstation kan het
-
Met nieuwe EV van BMW rijd je zonder te laden naar Zwitserland