Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 5 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Kalashnikov komt met nu ook elektrische taxi

Bouwer van het beroemde machinegeweer, de AK47, beperkt zich niet tot het maken van wapens. Kalashnikov komt nu ook met een volledig elektrische auto die ingezet kan worden als taxi.

Kalashnikov OVUM UV-4

Vorig jaar verraste de machninegewerenfabrikant Kalashnikov met de CV-1. Dit was namelijk geen vuurwapen, maar een heuse Tesla-killer. Oftewel een volledig elektrische auto waarvan de fabrikant claimde dat hij het vuur aan de schenen van Tesla moest gaan leggen. Maar met een 90 kWh-accu en een bereik van 350 kilometer wist iedereen al snel dat Tesla hier eerder om zou lachen, dan zich er zorgen om zou maken. Maar de Russische fabrikant liet het er niet bij zitten, want na de CV-1 komt het merk nu met een tweede elektrische auto: de Ovum UV-4.

Laden

Tijdens het VII International Eurasian Forum ‘Taxi’ (MEFT) in Moskou toonde Kalashnikov hun nieuwste creatie aan de wereld. Een 650 kilo wegende volledig elektrische taxi. Hij heeft een maximaal vermogen van 50 kW (68 pk) en kan daarmee een topsnelheid van 80 kilometer per uur halen. Na 150 kilometer is de accu leeg en moet de UV-4 weer aan de lader. Hoe lang het laden duurt voordat het 13,2 kWh grote accupakket weer vol zit, laat het Russische bedrijf niet weten. Het apart ogende autootje is 3,4 meter lang, 1,5 meter breed en 1,7 meter hoog.

Grappig is dat Kalashnikov de kenmerken van hun iconische AK47 ook heeft doorgevoerd in de Ovum UV-4. Hij moet namelijk vooral makkelijk in gebruik en onderhoud zijn. Ook zou hij volgens de fabrikant moeten opvallen vanwege het lage explosie- en vuurgevaar in het geval van een ongeval.

Verkeerspolitie

De nieuwe UV-4 is gebaseerd op de OVUM die het bedrijf vorig jaar aan de wereld toonde. Dit was een elektrische driewieler die speciaal voor de Moskouse verkeerspolitie werd ontwikkeld. Dit futuristisch ogende karretje heeft een 15 kWh-accupakket en kan daarmee, net als de UV-4, ongeveer 150 kilometer afleggen en een topsnelheid van 80 km/h aantikken. In de tussentijd kwam het bedrijf ook nog met een Ovum voor militaire doeleinden. Deze auto is vergelijkbaar aan de UV-4, maar dan uitgerust met een grotere accu en een instelbare ophanging. Ook is hij helemaal in het matzwart gespoten.

Kalashnikov Ovum
Kalashnikov Ovum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.