Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Breek: McLaren ‘loog’ en komt wél met een elektrische SUV

McLaren was een van de weinige merken die beloofde om géén SUV te gaan bouwen. Je raadt het al: ze zijn gezwicht onder de druk.

Dat meldt het Britse Autocar vandaag. Het nieuws is nog niet door de fabrikant zelf bevestigd, maar het doorgaans zeer goed ingelichte automedium heeft aanwijzingen dat McLaren zich toch heeft overgegeven en in diens kraamkamers is begonnen met een elektro-SUV. Dat model zal de eerste productie-McLaren met meer dan drie (!) stoelen zijn.

Niet winstgevend

En dat is jammer, want McLaren was zoals gezegd een van de fabrikanten die volhield géén SUV te gaan bouwen. In 2018 zei Mike Flewitt, destijds topman van het merk, nog het volgende: “Je hoeft geen rekenwonder te zijn om in te zien dat een SUV voor McLaren niet winstgevend kan zijn”, legde hij destijds uit. “We moeten zo’n model van de grond af nieuw ontwikkelen. Kunnen wij direct een betere versie van de Range Rover of Porsche Cayenne neerzetten? Vast wel, maar dat kost miljarden! Met onze huidige productiecijfers verdienen we zo’n investering nooit en te nimmer terug.”

Topman: ‘McLaren is niet te koop’

SUV
Porsche komt zelfs met een SUV-model bóven deze enorm populaire Cayenne.

Dat McLaren nu toch met een SUV komt, is eigenlijk niet eens een verrassing. De zaken gaan niet bepaald goed in het Britse Woking en dus doet men er alles aan om een gezonde toekomst veilig te stellen. Het bedrijf kiest nu voor een op het eerste oog veilige oplossing. Performance-SUV’s gaan als warme broodjes over de toonbank en dus denkt ook McLaren dat het een financiële redding kan zijn. Niets is meer heilig bij de sportwagenbouwer. Bovendien wordt het merk nu geleid door de Duitse Michael Leiters, die als ingenieur bij Porsche zag hoe de Cayenne en Macan gouden bergen brachten.

Porsche komt met SUV bóven de Cayenne

Elektrische SUV van McLaren

Waar veel andere fabrikanten, zoals Aston Martin, Lamborghini en Ferrari, kiezen voor een model met verbrandingsmotor, gaat de hoogpotige McLaren direct volledig elektrisch. Een verbrandingsmotor staat niet op het programma. Het zal beginnen met een enkel model, dat daarna in verschillende varianten verschijnt. Denk aan vierwielaangedreven versies met twee of zelfs drie elektromotoren. Volgens Autocar gaan de modellen zo’n 350.000 pond kosten, oftewel ruim vier ton. McLarens SUV verschijnt in de tweede helft van dit decennium, tegen 2030.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.