Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Ook Mazda MX-5 moet aan elektrificatie geloven’

Noem één auto die vandaag de dag nog relatief betaalbaar én een echte stuurmansauto is, en je komt zo goed als zeker uit bij de Mazda MX-5. De populaire roadster moet echter aan het eind van dit decennium ook geloven aan elektromotoren en accupakketten.

Wees niet direct heel bang, want of dat al een volledig elektrische versie wordt, is zeer twijfelachtig. De Mazda MX-5 is immers geliefd om diens lichtvoetigheid, dus de toevoeging van een batterij tussen de wielen zou de ontwikkelaars van de roadster voor een enorme opgave zetten. Denk eerder in de hoek van een milde of plug-in hybride.

Biobrandstoffen

De nieuwe MX-5 maakt immers onderdeel uit van de toekomstplannen van Mazda, en daar is elektrificatie een groot onderdeel van. Dat het hart van de open tweezitter ook dan gevormd wordt door een verbrandingsmotor, lijkt echter wel zeker. Het Japanse Kuruma News ging in gesprek met de autobouwer en weet nu te melden dat een ICE ook in de komende generatie MX-5 zijn opwachting maakt. Bovendien spreekt Mazda over het eventuele gebruik van biobrandstoffen, om de ecologische voetafdruk van de MX-5 te verkleinen.

Mazda MX-5 NC met inklapbare hardtop.

Wanneer de nieuwe MX-5, die hoogstwaarschijnlijk ook de aanduiding NE draagt, verschijnt, is nog even onduidelijk. Het goede nieuws is in ieder geval dat-ie dus zeker komt. Voor nu moeten we het doen met de vierde generatie, de ND-variant. Die auto doet alweer mee sinds 2015, al is dat voor een MX-5 niet heel erg lang. De eerste generatie, de NA, was immers acht jaar in productie, terwijl de NC het tien hele jaren volhield. Bovendien lanceerden de Japanners onlangs nog de historisch verantwoorde Sportive-uitvoering, die met een torsen-differentieel, een Bilstein-onderstel, een verpootbrug onder de motorkap en Recaro-sportstoelen zijn intenties duidelijk maakt.

Fun voor vijftig: Mazda MX-5 Sportive vs. BMW Z4

Mazda MX-5 NB occasion
Mazda MX-5 NB

Tweedehands Mazda MX-5

Bovendien is er op de occasionmarkt nog genoeg MX-5 lol te beleven. Met name de tweede generatie, de NB, is relatief betaalbaar als occasion. Op onze website vind je alle aandachtspunten van die auto, inclusief informatie over bijzondere versies die in de loop der tijd zijn verschenen. Op zoek naar een andere betaalbare, tweedehands cabrio? Doe in onderstaand artikel je inspiratie op!

Vier betaalbare tweedehands cabrio’s: hier moet je op letten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.