Autovisie
Autovisie Nieuws 7 jul 2016

Man bouwt ‘raketauto’ met top van 650 km/u

Hoe zorg je ervoor dat je auto 650 kilometer per uur kan halen? Je maakt er gewoon een raketauto van door twee enorme straalmotoren te monteren. In je eigen garage. Ryan McQueen deed het.

Ryan McQueen's raketauto

Raketauto

De Canadees beseft donders goed hoe bizar zijn creatie is en heeft de auto toepasselijk genoeg Insanity genoemd – oftewel Krankzinnigheid. Er zijn meer gevallen bekend van een auto die met een straalmotor is uitgerust, maar dit is mogelijk de enige met twee stuks. McQueen is daar trots op.

Dankzij twee Rolls-Royce-straalmotoren, gekocht op een militaire veiling in de VS, beschikt dit apparaat over 14.000 pond aan stuwkracht. Binnen twee minuten wordt er maar liefst 400 liter vliegtuigbrandstof doorheen gejaagd.

Ryan McQueen's raketauto

Dragraces

De man werd geïnspireerd door dragraces tussen auto’s met straalmotoren. In 2004 begon hij met dit project, dat inmiddels pakweg 90.000 dollar heeft gekost. Bizar genoeg wist McQueen niet eens hoe hij moest lassen toen hij aan de slag ging. YouTube en Google boden echter uitkomst.

De topsnelheid van zijn auto schat hij op 650 kilometer – met de nadruk op schatten, want in werkelijkheid heeft deze auto nog geen meter gereden. De straalmotoren hebben zelfs nog niet gedraaid. Dat mag pas als Insanity af en goedgekeurd is, wat dit najaar moet gebeuren.