Lotus Evija in actie (video) als JPS retro-racer
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fae7ybdmbh4lg.jpg)
De gloednieuwe hypercar van Lotus heeft zich voor het eerst in actie laten zien zonder camouflage. Gehuld in de beroemde John Player Special Formule 1 kleuren auto reed de 2000 pk elektrische Evija op het circuit van Goodwood.
Eigenlijk zou de Evija dit jaar al geleverd worden, maar de Britse autobouwer liet eerder al weten de marktintroductie zes maanden uit te stellen. Tot vandaag was de Evija alleen nog gespot met camouflageprint. Nu maakte de extreme Lotus dus zijn publieksdebuut tijdens de Goodwood Speedweek. Door het coronavirus mochten er geen bezoekers aanwezig zijn tijdens het event. Al met al een andere introductie dan normaal. Wel kun je hem zien in actie zien in de video hieronder.
Livery
De zwart-gouden kleurstelling van de Lotus Evija is de livery van de oude Lotus F1-auto’s uit de jaren zeventig en tachtig. Lotus was niet het enige merk dat hun hypercar de Goodwood- bühne opstuurde in een retro racing livery. McLaren ging de baan op met de Elva Speedster die door MSO in Gulf-kleuren was gehuld.
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fdp8ylqpb07sl.jpg)
2000 pk
Vier elektromotoren, die samen zorgen voor 2000 pk en 1700 Nm op 1750 kilogram. Van 0-100 sprint de Lotus Evija in minder dan drie seconden en in negen seconden schiet je door 300 km/u barrière. De vierwielaangedreven elektrische hypercar stopt met versnellen bij 320 km/u en heeft een range van maximaal 346 kilometer.
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fp9hyidvbvzr3.jpg)
Extreem
De Evija is extreem snel dus en dat geldt ook voor het laden. De auto zou een laadsnelheid van 800 kW moeten aankunnen. Daarmee zou de accu van 70 kWh binnen 9 minuten moeten zijn opgeladen. Helaas zijn er nog alleen laders leverbaar die met een snelheid van 350 kW laden, daarmee is je Evija binnen 18 minuten weer klaar om te gaan. Met dergelijke oplaadsnelheden wordt de accu natuurlijk warm. Ook tijdens het rijden kan een accu erg veel warmte produceren. Daarom heeft de Lotus vier radiatoren gemonteerd die het accupakket koel moeten houden.
Prijs
Lotus gaat maximaal 130 Evija’s bouwen. Voor een extreme hypercar vraagt Lotus ook extreem veel geld, voor 1,88 miljoen euro kan je de plug-in hypercar thuis aan de lader zetten.
Lees ook:
- Lotus stelt Evija uit en ontdekt dat-ie meer vermogen heeft
- Elektrische Lotus Evija hypercar moet eind dit jaar komen
- Tesla killers: deze auto's zijn nóg sneller dan de Amerikaan
- Lotus Evija gemaakt om Nürburgringrecord te breken
Ook interessant
-
Is de Mercedes-Maybach GLS over de top? Sjoerds Weetjes 228
-
Porsche Taycan helpt kunstenaars die door coronacrisis zijn getroffen
-
BMW M4 Cabrio is ready for take-off
-
Volkswagen presenteert in 2026 ‘droomauto’
-
Wie een ‘normale’ M3 of M4 niet genoeg vindt: de Manhart MH3 en MH4
-
Hoofdstuk 2: dit is de Porsche Taycan Cross Turismo
-
Nog geen theorie-examen, maar rij-examens mogen weer
-
Volkswagen ID.4 past zich aan het Nederlandse bijtellingsklimaat aan
-
Opvolger Volvo XC90 komt in twee varianten
-
Darc Mono: voor als je echt óveral wilt kamperen
-
Toyota zegt A en komt toch met stadsauto
-
Duik in de prijslijst: Hoe duur kan een Porsche 911 GT3 zijn?